Sudbine

"VRATIO JE NADU NARODU" Kustrica se oprostio od mitropolita Amfilohija

Proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica istakao je da je upokojeni mitropolit Amfilohije najveći dio života proveo radeći na nebeskim poslovima.

"VRATIO JE NADU NARODU" Kustrica se oprostio od mitropolita Amfilohija
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Kusturica se oprostio interesantnim riječima.  

– Upokojio se mitropolit Amfilohije Radović i sigurno počiva u miru. Otac i majka su mu dali ime Risto misleći na Hrista. To je, u stvari, bilo njegovo pravo ime i kada takav čovjek iza sebe ostavi veliko djelo, to znači da je najveći dio života proveo radeći na nebeskim poslovima.Samo što se Amfilohije Hristo Radović nije, kao ni njegovi imenjak iz Nazereta, lišavao zemaljskih poslova. Rečeno je: ‘Dajte caru carevo, a Bogu Božije’. Naš mitropolit, posvećen vjerskom radu, odužio se i Bogu i narodu prepuštajući politiku onima koji su za to određeni – naglasio je Kusturica.

Ona je dodao da je mitropolit Amfilohije shvatao da, kada je rasčovječenje na djelu, a kod nas je to postala vjekovna praksa, nema pravo da samo gleda, da mu nije dato da ćuti i ne djeluje.

– Vratio je nadu narodu koji je uklješten među svjetovima i nedjelima sunarodnika stajao na ivici ambisa. Djelovao je poput munje nebeske kada je osjetio da su se na vagi klatila socijalna i vjerska, dakle ljudska prava. Spasavao je našu kulturu – naveo je proslavljeni svjetski i srpski reditelj povodom upokojenja mitropolita Amfilohija.

– Mogao je njegov život da izgleda drukčije kao što je prva Hrišćanska crkva mogla da izbjegne progon rimskih careva, ali na sreću već tada je izabran put žrtvovanja. Kao što je Hrist umjesto pristanka da mu kip stoji kraj ostalih božanstava u rimskoj republici prihvatio puteve žrtvovanja, tako je mitropolit izlazio na crtu svim tipovima koji su ugrožavali dostojanstvo – naglasio je Kusturica.

On je ocijenio da mitropolit Amfilohije nije bio samo borac za pravoslavnu vjeru, već je bio veći borac za jednakost, bratstvo, i slobodu i građansko drštvo, nego oni koji su to izvikivali za platu i vjeru u vječnu sadašnjost.

– Negov mudri pogled gledao je dalje nego što je vidio njegov narod zato je i naš put određen smjerovima koji su, zahvaljujući mitropolitu, pred nama vidljivo iscrtani – zaključio je Kusturica.