Politika

Vučić ponovio stav Srbije “Za sada ne postoji mogućnost da uvedemo sankcije Rusiji”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da za sada ne postoji mogućnost da Srbija uvede sankcije Rusiji, kao i da vjeruje da će imati korektan razgovor sa ruskom stranom i dobiti fer cijenu gasa.

Vučić ponovio stav Srbije “Za sada ne postoji mogućnost da uvedemo sankcije Rusiji”
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Vučić je rekao da je na skupu u Davosu govorio o problemima sa kojima se Srbija suočava, da Srbija svaki dan čuje poruke da prizna nezavisno Kosovo ili uvede sankcije Rusiji, ali i da na skupu “Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu” na forumu u Davosu nije bilo predstavnika BiH, koja je bila najčešće pominjana.

Upitan da li je primijetio u susretima sa svjetskim liderima da mu zamjeraju dobre odnose Srbije i Rusije, Vučić je rekao da mu svi zamjeraju.

– Oni govore šta je njihova ideja i šta oni očekuju, a šta će da traže to je… Kako da dođu i kažu”Hajde uvedi sankcije ili lijepo izađi napolje”. Kako da to traže? Ne ide to baš tako. To je moglo dok Srbija nije bila država – rekao je Vučić za RTS.

Pročitajte još

Na pitanje postoji li mogućnost da Srbija uvede sankcije Rusiji, Vučić je rekao da za sada ne postoji takva mogućnost, podsjetivši da je prošlo 90 dana, a da Srbija vodi istu politku, jedina u cijeloj Evropi.

– Jedna mala zemlja, brojčano malog, ali veoma ponositog naroda vodi svoju politiku – ne prorusku, ne prozapadnu, vodi svoju politiku. Nalazi se na evropskom putu, nikoga nije uvredila, ničim nije doprinela sukobu i vodi samostalnu i nezavisnu politku. Ponosan sam na svoju zemlju i na rukovodstvo koje je omogućilo da naša zemlja takvu politiku vodi – rekao je Vučić.

Kada je riječ o predstojećim razgovorima sa Rusijom o gasu, Vučić je rekao da vjeruje da će Srbija dobiti fer cijenu.

– Naša cijena gasa poslije 31. maja bi bila na tržištu preko 1.000, sa transportom i posrednicima 1.300 dolara po hiljadu metara kubnih, 1.200 ili 1.300 dolara, to su ogromne cijene. Vjerujem da ćemo dobiti fer cijenu, uvijek smo od naših ruskih partnera imali fer cenu, uvijek smo imali sigurnost u snabdijevanju. Za nas ono što je bilo djelimično problem su količine. Vjerujem da ćemo količine ovoga puta riješiti i ja se uzdam u to, nemam nikakvih sumnji da će rezultat mogućeg razgovora biti dobar – poručio je Vučić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije