Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vulin: NATO agresijom ubijeno MEĐUNARODNO PRAVO

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je danas u Beogradu da je NATO 1999. godine agresijom na SR Jugoslaviju ubio međunarodno pravo.

– Te 1999. godine pokušali su da ubiju Srbiju, ali ubili su međunarodno pravo. Dvadeset godina kasnije, Srbija se uspravila i oporavila, a međunarodno pravo nije – rekao je Vulin na otvaranju skupa “NATO agresija – uzroci i posljedice”.

Vulin je podsjetio i da je 1999. godine, bez odluke Savjeta bezbjednosti UN, 19 moćnih zemalja okupljenih u najmoćniji savez planete, bombardovalo jednu suverenu i slobodnu zemlju.

– Međunarodno pravo je umrlo, trajno i sigurno. Velike sile od 1999. godine više nisu imale nikakvu potrebu da svoje postupke objašnjavaju bilo kakvim pravnim aktima – sila je bila dovoljna – rekao je Vulin.

On je ukazao i da su posljedice toga to da su separatizmi i terorizmi počeli da bujaju i da svijet poslije toga nije isti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Rektor Univerziteta odbrane general-major Goran Radovanović rekao je da je i aktuelni skup prilika da se Srbija sa ponosom sjeti vremena nepokolebljive volje i hrabrosti u odbrani otadžbine.

– Naša je trajna odgovornost prema budućim pokoljenjima, a naša istorijska obaveza prema nevinim žrtvama da se ne zaboravi – istakao je Radovanović.

General u penziji Ljubiša Diković, koji je 1999. godine bio komandant 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, naglasio je značaj prenošenja iskustava iz odbrane zemlje na mlade generacije.

– Danas govorimo o iskustvima koja smo stekli u toj 1999. godini u odbrani zemlje od agresije NATO-a. Nadam se da će zaključci sa ovog skupa naći mesta u udžbenicima na našim vojnim akademijama – istakao je Diković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO