Kultura

Za dobru muziku nikad nije kasno: Zdenko Kolar, basista "Idola" u 67. godini objavio solo album (VIDEO)

Legendarni beogradski basista Zdenko Kolar, nakon pet decenija bavljenja muzikom u 67. godini života objavio je svoj prvi solo album pod nazivom "Superheroj".

Zdenko Kolar u emisiji Kec na 11
FOTO: K1 TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ljubiteljima rok muzike širom bivše države dobro su poznati lik i djelo ovog nenametljivog muzičara, prvenstveno zbog angažmana u jednoj od najvažnijih grupa novog talasa “Idoli”, ali i zbog sviranja bas gitare u pratećim bendovima Vlade Divljana “Old stars bend” i “Nevladina organizacija”, bluz sastavu “Zona B”, bendu “Zvuk ulice” i brojnim saradnjama sa autorima na regionalnoj rok sceni.

Uz saradnju sa članovima grupe “Medžik Baš” stvorio je album koji miriše na sedamdesete i osamdesete godine prošlog vijeka, a produkcijski zvuči nevjerojatno svježe. Cijenjeni rok novinar i kritičar Petar Janjatović napisao je da je ovo superherojska priča u svakom smislu.

– Lijep je osjećaj kada se u šezdeset i kusur godina nešto uradi prvi put u životu. Na primjer, snimi solo album. U ovu veselu avanturu se sa drugarima upustio basista Zdenko Kolar, a prvi put je pred sudom javnosti i kao pjevač. Znam, on to nije u tradicionalnom smislu riječi, ali je to u ovom superherojskom slučaju prilično nebitno. Boja njegovog glasa i šarm sa kojim iznosi male, gotovo literarne priče sve nadoknađuju. Zdenko je na debiju onakav kakav je i u životu: nepretenciozan, nasmijan, a zamišljen, neko koga je nemoguće ne voljeti. I bez sujete, pa je sa kolegama sličnog senzibiliteta sa lakoćom sklopio ploču koja, iako mnogo duguje duhu šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih, nije zaglavljena u prošlosti – rekao je Janjatović.

Grupa “Medžik Baš” objavila je 2021. godine album “Put za Šangri La”, koji je naišao na sjajne reakcije publike, ali i kritike. Saradnja Zdenka Kolara i grupe djeluje i zvuči zaista organski, a manifestovala se na najljepši način kroz 12 novih pjesama uključujući numere “Savršeni par”, “Svaki dan sam”, “Tramvaj zvani Čežnja”, “Čekam novi dan”, “Sada znam”, “Neka bude” i “Rok, rok”. Kolar kaže da se većina ovih pjesama dugo kuvala sakrivene od očiju javnosti, skoro četiri decenije od embrionalne faze do izlaska pred publiku.

– Riješio sam pod stare dane da izađem u javnost sa pjesmama koje čuvam u sebi, koje sam zabilježio na nekim kasetofonima prije četrdesetak godina. Dobru saradnju sam ostvario sa bendom “Medžik Baš”. Stvarno su dečaci divni. Omogućili su mi pristup dobrim instrumentima i studiju, znaju da sviraju i pjevaju, tako da je sve to rezultovalo solo albumom – rekao je Kolar.

Prema njegovim riječima na albumu ima pop-rok zvuka, ali i “malo težeg roka”, dok na “Idole” najviše liči numere “Savršen par”, čiji su autori Miroslav Cvetković (basista “Bajage i Instruktora”) i Damjan Dašić (gitarista “Medžik Baš”). Goran Vasković iz benda “Eva Braun” specijalno za Zdenka napisao je nostalgičnu numeru “Tramvaj zvani čežnja”, jednu od najljepših pjesama na albumu.

Beograd

Nebojša Ristić, novinar i rok kritičar, za ovaj album napisao je da su Kolar i bend “Medžik Baš” u njegovim pjesmama kreirali savršenu atmosferu Beograda, kojeg možda više nema.

– Prozračne i sjetne, okupane u melanholiji, storije o nekoj ili nekom ko će vas u tramvaju ili dok čekate na semaforu zaokupiti svojom posebnošću, a onda nepovratno nestati u vrevi velegrada. Jedinog takvog na Balkanu, sa svim sjajem i bijedom koji ga nerazdvojivo čine takvim – napisao je Ristić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije