Politika

Za Dodika Amerikanci najveći problem “Prevarama i podvalama RUŠE DEJTONSKI SPORAZUM”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cilj Srpske očuvanje dejtonskog Ustava i njene autonomije u tom ustavu, te istakao da su Amerikanci najveći rušitelji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Za Dodika Amerikanci najveći problem “Prevarama i podvalama RUŠE DEJTONSKI SPORAZUM”
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Republika Srpska je strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i ako neko ne poštuje taj sporazum i želi da dobije nešto na šta Srpska ne pristaje, onda to predstavlja prevaru i podvalu, rekao je Dodik.

On je pojasnio da se podvala zasniva na tome da su prećutali činjenicu da su Amerikanci obećali Bošnjacima da će im napraviti unitarnu i centralizovanu BiH uz razvlašćivanje Republike Srpske, dok je prevara kompletan taj cilj.

– Ako je Dejtonski sporazum prelazni, kako to oni kažu, zašto se onda zalažu za njegovo provođenje. Najveći rušitelji Dejtonskog sporazuma su oličeni u Amerikancima koji ovdje drže podjarenim čitav politički ambijent – rekao je Dodik za televiziju Una.

“Srpska se 30 godina bori za svoju poziciju”

Kada se pogleda istorijat BiH, kaže Dodik, vidi se da je to planetarna podvala i planetarni neuspjeh.

Oni kvalifikuju Republiku Srpsku kao nekog ko “pravi problem”, a da “ne pravimo problem” Srpska bi do sada bila ugušena i ne bi ni postojala – rekao je Dodik i dodao da je dovoljno kada ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da dijeli stavove Republike Srpske.

On je ukazao da se Srpska 30 godina bori za svoju poziciju koju je osvojila i dobila u Ustavu BiH, ali da stalno nastoje da je urušavaju, iako za Republiku Srpsku znaju i američki i ruski i kineski predsjednik.

Pročitajte još

Dodik je rekao da je Republika Srpska stvorena u jednom istorijskom trenutku kao refleks straha od toga da se srpskom narodu ne ponovi Jasenovac i slične stvari.

– Pri tome je okupljeno mnogo ljubavi srpskog naroda za Republiku Srpsku – rekao je Dodik.

Sa druge strane, istakao je Dodik, postojali su oni za koje je Republika Srpska bila eksces i nepotrebna stvar, koji su kroz svoje ideologije kojih više nema pokušavali da kažu da je svaka identifikacija sa nacionalnom pripadnošću nešto ogavno što ne pripada civilizaciji.

“Srbi nemaju koristi od BiH”

Dodik je rekao da Srbi na ovim prostorima nikada nisu imali koristi od BiH, čak ni onda kada je ona bila stabilan i mirna za vrijeme bivše Jugoslavije.

Nećemo nikada prihvatiti ono što oni žele, da ukinemo autonomiju Republike Srpske, da predamo imovinu i neke nadležnosti, da se formira ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH. Potpuno sam uvjeren da Republika Srpska ne bi imala koristi od toga – istakao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu