Društvo

Za humanitarne organizacije i udruženja više od pola miliona maraka

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da se na ime tekućeg granta humanitarnim organizacijama i udruženjima, za prva četiri mjeseca ove godine, isplati 553.333 KM.

Za humanitarne organizacije i udruženja više od pola miliona maraka
FOTO: VLADA RS/SRPSKAINFO

Crvenom krstu Republike Srpske biće isplaćeno 200.000 KM, Organizaciji amputiraca UDAS 20.000 KM i Udruženju dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika 333.333 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske.

Donesena je Odluku o utvrđivanju opšteg interesa za rekonstrukcija regionalnog puta u opštini Stanari, dionica Tedin Hangranica Republike Srpske i Federacije BiH, poddionica Zelenkovići–Donji Vitkovci.

Vlada je usvojila i Informaciju o površinama šuma i šumskog zemljišta zagađenih minsko-eksplozivnim sredstvima iz proteklog rata i zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i “Šume Republike Srpske” da obezbijede nabavku mašine i opreme za deminiranje šuma i šumskog zemljišta.

-Sa zaostacima minsko-eksplozivnih sredstava iz proteklih ratnih dešavanja, društvo BiH i Republike Srpske se suočava i danas, iako je od završetka ratnih dešavanja prošlo više od 23. godine. Zvanično se procjenjuje da je u BiH minama zagađena površina od 1.118 kilometara kvadratnih ili 2,2 odsto ukupne površine – navedeno je u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Informaciju o Zbirnom izvještaju o procjenjenim štetama na poplavljenim područjima u Republici Srpskoj, te zadužila Komisiju za procjenu štete da po jedan primjerak Zbirnog izvještaja dostavi Republičkom zavodu za statistiku i Republičkoj upravi civilne zaštite.

Na teritoriji Srpske registrovana je 41 lokalna zajednica koja je pretrpjela štetne posljedice izazvane poplavama 2014. godine.

-Ukupna procjenjena šteta iznosi 1.153.476.609 KM, a predstavlja zbir procijenjene štete po jedinicama lokalne samouprave, procijenjene štete na javnim preduzećima i validirane procijenjene štete biljne proizvodnje – navode iz Vlade.