Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Za sedam dana REKORDNIH 266 filmova iz 56 država: Defileom poznatih svečano otvoren 24. Sarajevo film festival

Kultura
Autor:

Foto: A.Durgut/Avaz.ba/RAS srbija

Defileom poznatih ličnosti crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), što je već postalo tradicija večeras je otvoreno 24. izdanje Sarajevo film festival (SFF).

Tako su crvenim tepihom osim zvijezde večeri i posebnog gosta festivala oskarovca Pavela Pavlikovskog čiji je film pod nazivom „Hladni rat“ otvorio najveću filmsku smotru u regionu prošetali Dino Merlin zajedno sa Sašom Lošićem, Danis Tanović sa suprugom, voditeljica Naida Kundurović, Severina Kojić sa suprugom, manekenke Sarah Čerkez i Džejla Glavović, glumac Goran Bogdan, Ademir Kenović sa suprugom Selmom Riđanović, glumac Emir Hadžihafizbegović, Dževad Poturak.

Takođe, veliko uzbuđenje prisutnih vladalo je kada se na tepihu pojavio dobitnik nagrade “Počasno Srce Sarajeva”, turski reditelj Nuri Bil Džejlan, jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice.

Na platou ispred Narodnog pozorišta više stotina građana dočekalo je sve goste 24. SFF-a uz pozdrave, ovacije i aplauze.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano rekordnih 266 filmova iz 56 država. Deset ostvarenja takmičiće se za nagradu „Srce Sarajeva“ koja će biti dodijeljena u petak 17. avgusta.

Film “Hladni rat” na ovogodišnjem kanskom festivalu pobrao je pohvale publike i struke. Tako je Pavel Pavlikovski za ovo ostvarenje u Kanu dobio nagradu za najbolju režiju.

Publika u Sarajevu imala ga je priliku vidjeti u okviru programa Open Air u Ljetnom kinu Raiffeisen i Narodnom pozorištu Sarajevo.

Mirsad Purivatra direktor festivala prije početka ceremonije otvaranja obratio se prijateljima i gostima.

– U ime Sarajevo film festivala želim iskoristi priliku da vas pozdravim, nadam se da ćete narednih osam dana imati priliku da uživate u filmovima i da uživate u ovoj atmosferi – kazao je.

Elma Tataragić direktorka Takmičarskog programa SFF-a rekla je: Ovo je šlag na tortu, dosta smo radili, sada počinje slatki dio posla”.

Saša Lošić Loša takođe se obratio novinarima.

– Sarajevo je s ovim festivalom dobilo magiju, i davno je preraslo Balkan- rekao je Loša.

Glumac Goran Bogdan izjavio je: Došao sam da uživam u čarima Sarajeva, osjećam se domaćim, piše avaz.ba.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO