Banjaluka

Za sve generacije: Brojne aktivnosti u Banjaluci povodom Dana voda (FOTO)

Povodom Svjetskog dana voda, širom Banjaluke će od 18. do 22. marta biti održane brojne aktivnosti, kojima se mogu priključiti svi građani i zajedno doprinijeti očuvanju ovog prirodnog resursa.

Krupa na Vrbasu vodenica
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Iz preduzeća „Vodovod“, koje tradicionalno organizuje dešavanja ovim povodom, pozvali su sve sugrađane da im se pridruže narednih dana na jačanju svijesti o značaju vode.

– Ove godine smo napravili iskorak, želimo da uključimo što više kategorija u ova dešavanja, da ih upoznamo sa značajem održavanja voda, kao i da približimo rad samog „Vodovoda“, pokažemo šta je sve potrebno uraditi na tom putu od izvora do česme kako bi građani svaki dan dobili pitku vodu u dovoljnim količinama- precizirao je direktor preduzeća Predrag Duduković.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana voda jeste „Ubrzavanje promjena“, zbog čega je i cilj upoznati mlade naraštaje sa očuvanjem prirodnih vodnih resursa, i to kroz izmjenu ličnih, navika u porodici, školi, pa i široj zajednici.   

Već za sutra, najavljena je masovna akcija čišćenja izletišta i korita Suturlije, u kojoj će učestvovati više od 300 učenika, članova sportskih klubova povezanih sa vodom, te radnika gradskih preduzeća. Ribolovački savez ovom prilikom će izvrši poribljavanje rijeke.

Izršni direktor za ekonomski razvoj, strateško planiranje i analizu Čedo Ševarika naglasio je da je rječica Suturlija sa svojom čistom vodom pravi prirodni biser, koji moramo čuvati. Međutim, zbog nesavjesnih pojedinaca izletište često bude zatrpano smećem.

Čedo Ševarika
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Ponosni smo na sve koji su se odazvali akciji čišćenja, drago nam je da smo uspjeli da probudimo taj volonterski duh kako bi naša Suturlija postala izletište u pravom smsilu te riječi- rekao je on.

U ponedjeljak, 20. marta u Domu omladine, srednjoškolci će pod sloganom „Misli globalno, djeluj lokalno“ pokazati svoju kreativnost kroz video-radove na temu zaštite voda, a najboljima će biti uručene i nagrade.

U utorak, 21. marta, Fabriku vode u Novoseliji posjetiće najmlađi Banjalučani, djeca iz predškolskih ustanova, koja će učiti kako se proizvodi voda koju oni svaki dan piju.

Nephodno je da se pokrenemo, kao pojedinci i kao društvo, da promijenimo svoje ustaljene navike kako bismo nešto napravili, poručila je šef Odjeljenja za ekologiju u „Vodovodu“ Marijana Bijelić.

Mrijana Bijelić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Podsjetila je na „male stvari“ koje svako od nas može uraditi u svom domaćinstvu: zatvoriti česmu da voda bespotrebno ne curi prilikom održavanja lične higijene, kontrolisati upotrebu deterdženata i hemije, iskorišćeno ulje bacati u smeće, a ne u odvode, te provjeravati i popravljati kućne instalacije kako ne bi došlo do gubitaka vode.

Centralna manifestacija biće održana na Dan voda, 22. marta u parku „Petar Kočić“, gdje će biti promovisani sportovi na vodi, te rad i savremena mehanizacija „Vodovoda“.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije