Društvo

ZA TERETNI SAOBRAĆAJ BEZ PROBLEMA Mitrović: Dogovorena rekonstrukcija mosta preko Save

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je danas u Brčkom da je sa delegacijom Hrvatske postignut sporazum da se most preko rijeke Save koji spaja Brčko i Gunju pod hitno rekonstruiše jer je potrebno da se teretni saobraćaj odvija kao prije dvije godine.

ZA TERETNI SAOBRAĆAJ BEZ PROBLEMA Mitrović: Dogovorena rekonstrukcija mosta preko Save
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Vojin Mitrović

Mitrović je naveo da sada predstoji da radna grupa koja je već određena uradi projekat za rekonstrukciju ovog mosta, a onda kreću radovi.

On je istakao i da je sa hrvatskom stranom dogovoreno da se uporedo sa ovim poslovima rade pripreme za izgradnju novog mosta koji će se graditi četiri, pet kilometra nizvodno od postojećeg, što je definisano prostornim planovima distrikta i Hrvatske.

– To je most koji će omogućiti da se teretni saobraćaj izmjesti iz centra grada i smanje gužve i da poveže auto-put od Bijeljine do Brčkog sa auto-putem Beograd-Zagreb – rekao je Mitrović novinarima nakon sastanka sa delegacijom Hrvatske.

Mitrović je napomenuo da se 15. jula očekuje završetak izgradnje graničnog prelaza u Svilaju.

Govoreći o mostu u Gradišci, Mitrović je rekao da se završetak gradnje očekuje u maju sljedeće godine, a ovih dana početak radova na pristupnom putu sa hrvatske strane.

– Pokrenuo sam inicijativu da granični prelaz koji je radila Republika Srpska sa strane BiH bude integrisani, odnosno zajednički granični prelaz za BiH i Hrvatsku – rekao je Mitrović.

On je naveo da je taj granični prelaz finansirala EU i da je urađen po evropskim standardima tako da pruža i tehničke mogućnosti da se na jednom mjestu vrše sve kontrole.

– Hrvatska neće morati investirati u izgradnju graničnog prelaza, a imaće 24 mjeseca roka za igradnju pristupne dionice – rekao je Mitrović.

Hrvatsku delegaciju u Brčkom je predvodio ministar mora, transporta i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković.

Prihvati notifikacije