Svijet

"Zaboravio sam šta imam u rancu" Policija zaustavila Hrvata USRED ROMANTIČNE ŠETNJE i kaznila sa 400 evra

Muškarac iz Hrvatske priveden je nakon što mu je policija u rancu pronašla psihoaktivne pečurke.

HRVATSKA POLICIJA
FOTO: ĐORĐE KOKOŠAR/RINGIER

Krenuo sam sa devojkom u šumu u Gornjoj Šumetlici oko podneva. I zaboravio sam da u rancu imam malu staklenu teglicu sa poklopcima i mahunama pečuraka (psilocin i psilocibin op.a). U njoj je bilo 0,19 grama pečuraka koje su mi ostale od prije mjesec dana kad sam sa djevojkom takođe bio u šumi i brao iste. Iskreno, nisam znao da su one na popisu droga i da su zabranjene. Tog smo dana zaustavljeni na brdu. To su bile dvije pečurke. Količinski nije toga bilo puno i nisam ih konzumirao” branio se u sudnici “gljivar” Alen S. kojeg je zagrebački prekršajni sudija novčano kaznio – rekao je on.

Pročitajte još

Naloženo mu je plaćanje 400 evra novčane kazne jer je neovlašćeno posjedovao gljive koje se nalaze na popisu droga, psihoaktivnih supstanci i biljaka. Time je prekršio zakon o suzbijanju zloupotrebe droga, a bez pečuraka je trajno ostao pa su iste postale vlasništvo MUP koje ih, pak, mora uništiti. Takođe mora da plati i 99 evra sudskih troškova u što je uračunato vještačenje pečuraka, prenosi Jutarnji list.

Činjenica da se radi o manjoj količini i da nije konzumirao pečurke ne oslobađa okrivljenog od odgovornosti za ovo djelo. Postupao je sa svjesnom nepažnjom lakomisleno smatrajući, iako svjestan da može da počini prekršaj, da se to neće dogoditi. Kao olakšavajuću okolnost sud je cijenio priznanje prekršaja i da je podstanar, dok mu je prekršajna kazna bila otežavajuća –  obrazložio je presudu prekršajni sudija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu