Svijet

ZAKON STUPIO NA SNAGU DANAS Zabranjena prodaja plastike za jednokratnu upotrebu

U Engleskoj je stupila na snagu zabrana prodaje ili isporuke plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu nakon šestomjesečnog zakašnjenja zbog pandemije korona virusa.

ZAKON STUPIO NA SNAGU DANAS Zabranjena prodaja plastike za jednokratnu upotrebu
FOTO: WALLACE WOON/EPA

U Engleskoj je od danas zabranjena prodaja ili isporuka plastičnih slamčica, kašičica i štapića za uši, u cilju smanjenja zagađenja izazvanog upotrebom plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu. Novi zakon predviđa izuzetke za određena medicinska stanja i ljude sa invaliditetom, prenosi Asošijeted pres.

Zakon je trebalo da stupi na snagu u aprilu, ali je to odloženo nakon što su uvedene mjere karantina u cilju borbe protiv pandemije.

Vlada procenjuje da građani Engleske godišnje upotrebe 4,7 milijardi plastičnih slamčica, 316 miliona plastičnih kašičica i 1,8 milijardi štapića za uši.

Aktivisti za zaštitu životne sredine podržali su ovaj potez vlasti, ali su istakli da zakon nije sveobuhvatan.

Oni napominju da se toksične supstance i štetni gasovi oslobađaju i kada se ovi predmeti prave i kada se uništavaju. Neke zemlje pokazale su mnogo više incijative u tom pogledu, kao što su Irska i Francuska, kojima je cilj da naprave pakovanja za višekratnu upotrebu i šeme za povraćaj depozita, ističu aktivisti.

Škotska je već zabranila upotrebu plastičnih proizvoda, dok su Vels i Severna Irska obećali da će to učiniti.