Politika

Zamjenik šefa misije Rusije: Incko da se prestane ponašati kao samoimenovani guverner

Pozicija Narodne skupštine Republike Srpske, koja rezolucijom zahtijeva zatvaranje OHR, ne može se zanemariti, rekla je Ana Jevstigneva, zamjenik šefa misije misije Rusije u UN, na sjednici Savjeta bezbjednosti o izvještaju Valentina Incka o situaciji u BiH.

Zamjenik šefa misije Rusije: Incko da se prestane ponašati kao samoimenovani guverner
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Ona je rekla da Rusija ne vidi potrebu za postojanjem OHR, i pozvala je na njegovo brzo zatvaranje, a da “pet plus dva” uslova i ciljeva treba da budu prilagođeni današnjoj realnosti.

Navela je i da su uvjereni da punu odgovornost za ono što se dešava u BiH i za njenu budućnost treba da snose legalno izabrane vlasti u skladu sa njihovim ovlašćenjima.

Pročitajte još

Ako su moguće bilo kakve promjene Dejtona, to je samo rezultat dobrovoljno postignutog sporazuma između tri naroda i dva entiteta, istakla je ona i dodala da spoljno miješanje u poslove suverene države i jednostrane sankcije protiv legitimnih predstavnika u BiH su neprihvatljivi.

Ona vjeruje izvještaj visokog predstavnika ne odražava stvarno stanje stvari u zemlji, da su pojedini elementi pristrasni i izvađeni iz konteksta i da ih proizvoljno tumači kako bi se “uklopio” u njegovu verziju događaja.

Ukazala je i da je zabrinjavajući trend povećanog miješanja visokog predstavnika u određene lokalne poslove koji se ogleda u ivještaju, kao i iskrivljavanje istorijskih događaja, te da svojim postupcima on samo izaziva napetost, a ni na koji način ne doprinosi napretku međuetničkog dijaloga.

Rusija prepručuje visokom predstavniku da se uzdrži od širokog tumačenja svog mandata, kao i da pitanja saradnje između BiH i NATO i EU nisu u nadležnosti OHR.

Rekla je da Rusija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, njena tri konstitutivna naroda i dva entiteta, i ustvrdila da se problemi mogu rješavati samo unutrašnjim dijalogom.

Što se tiče izmjene Dejtona, rekla je da je to moguće samo uz unutrašnji i slobodni dogovor u BiH.

Incku je savjetovala da prestane da se ponaša kao samoimenovani generalni guverner i da se stavlja iznad zakona i demokratskih institucija vladavine zakona, te poručila kako ne može biti govora o bilo kakvim vanrednim instrumentima visokog predstavnika.

Kao tradicionalno dostojnu alternativu, predlažemo da se članovi Savjeta bezbjednosti upoznaju o izvještaju koji je pripremila Vlada Republike Srpske, istakla je Jevstigneeva.