Politika

ZAPAD CRTA JEDNOSTAVNIJU BiH Da li blokade u Sarajevu imaju cilj da izazovu "Dejton 2"

Potraje li u nedogled blokada u formiranju vlasti BiH, to bi moglo da pokrene međunarodnu zajednicu da se umiješa, ili čak da razmisli o novoj međunarodnoj konferenciji kojom bi BiH bila jedostavnije uređena.

ZAPAD CRTA JEDNOSTAVNIJU BiH Da li blokade u Sarajevu imaju cilj da izazovu "Dejton 2"
FOTO: KLIX

To je teza koja se sve češće može čuti u BiH, jer nema naznaka da bi SDA, HDZ i SNSD uskoro mogle da konstituišu Savjet ministara, da profunkcioniše Parlamentarna skupština, a istovremeno ne postoje sankcije koje bi natjerale izborne pobjednike da u roku formiraju vlast. Budući da niko od velikih međunarodnih igrača, makar javno, ne zagovara raspad BiH, postavlja se pitanje da li će krenuti suprotnim smjerom u stvaranje funkcionalnije BiH u kojoj svako svakoga neće moći da blokira.

– Nije isključeno. Izbori se provode da bi se formirala vlast. Pošto se to ne dešava, to je izbiljan problem i veliki udar na demokratiju. Bošnjaci to i žele. Oni na ovaj način, blokirajući institucije, upravo pokušavaju da dođu do tog rješenja, do „Dejtona 2“, da kažu kako nam treba unitarna BiH jer ovakva ne može da funkcioniše. To znači, po tome, da nam ne treba Predsjedništvo nego jedan predsjednik BiH, treba nam predsjednik vlade umjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara – kaže za Srpskainfo univerzitetski profesor Vitomir Popović.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Istovremeno, srpski delegat u Domu naroda BiH Mladen Bosić tvrdi da bi okidač za promjenu Dejtona mogao da bude predsjednik SNSD i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.

– Dodik praktično postaje dokaz da BiH ne može funkcionisati i postaće potencijalno opasni okidač za promjenu Dejtonskog sporazuma, što smatram izuzetno osjetljivom mogućnošću i otvaranjem Pandorine kutije, koja nas može vratiti mnogo unazad – izjavio je Bosić za portal Vijesti.

Tvrdi da je toga postao svjestan prilikom nedavnih razgovora sa članovima njemačkog Bundestaga, koji su u više navrata izjavili kako je očigledno da BiH ne može funkcionisati i da je došlo vrijeme za neki drugi Dejton, neku drugu strukturu BiH.

 Foto:Dejan Božić/RAS Srbija
Foto:Dejan Božić/RAS Srbija

Ipak, profesor Popović kaže da „ne bi rekao“ da je Dodik inicijator blokade u BiH.

– On je ponudio formiranje Savjeta ministara, predložio čak i predsjedavajućeg, bila je dogovorena i podjela resora. Ali, Bošnjaci pokušavaju da zadrže svoju strukturu jer ne mogu sa Hrvatima da se izdefinišu na nivou FBiH, ni u okviru zajedničkih institucija. Da sam na Dodikovom mjestu, ni ja ne bih mogao drugačije da postupim – zaključuje Popović.

Predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić konkretnu intervenciju međunarodne zajednice ne očekuje prije 2021. Smatra da postoje dva problema zbog kojih je BiH u blokadi, od kojih je prvi nefunkcionalnost Federacije, sa svim njemim kantonima. Prema njegovim riječima, drugi problem je u odnosu Srpska – BiH – Federacija.

– Očigledno je da je sa Dodikom i sve većim ruskim uticajem, neriješen problem povjerenja Srba prema drugima narodima, pretvoren u dodatak koji se zove platforma za širenje nestabilnosti u BiH i na Balkanu preko Srbije i RS. Rusija to nije kreirala, ona se ubacila i to dobro razigravala. Čak mislim da je za građane BiH bolje da se vlast i ne napravi, kako bi sazrela ova dva procesa – kaže Janjić za Srpskainfo.

Foto: Mitar Mitrović/RAS Srbija
Foto: Mitar Mitrović/RAS Srbija
Dušan Janjić

Bitnim za cijelu priču smatra i proces koji je protiv pravosuđa BiH poveo ministar bezbjednosti Dragan Mektić. Ako to prevedemo na jezik dešavanja u Albaniji, dodaje Janjić, to se zove „pokret protiv narko, korumpirane, kriminalne države“.

– U BiH ne može da se govori o narkoticima; problem je mnogo komplikovaniji, ali udara u srce kriminalizacije vlasti, korupcije i stvara osnov za međunarodnu intervenciju. Što se on bude više širio, više će biti praćen zahtjevima da se uđe u NATO. Tu će se Srpska naći na ledini. Po osnovu veze s kriminalom neće moći puno da kaže, neće moći da pruži otpor na obje strane. Dakle, ove godine je za međunarodnu zajednicu prioritet Kosovo i stabilizacija Srbije, ali očekujem da se u drugom mandatu američkog predsjednika, od 2020. ili 2021, otvori pitanje BiH. Da li će to biti konferencija, neki novi butmirski proces, ne znam, ali mora doći do promjene Ustava, Izbornog zakona i promjene dijela ljudi. Na vlasti su ljudi uglavnom iz rata i moraju da odu – zaključuje Janjić.

Savić: Konferencija bi bila besmislena

Politikolog Vojislav Savić naglašava da je ova blokada isključivo rezultat nerealnih zahtjeva koji dolaze iz DF i SDA, za koje su svi svjesni, kako oni sami tako i međunarodni predstavnici, da ne mogu biti predmet beskonačnog uslovljavanja.

Foto: Vijesti.ba
Foto: Vijesti.ba
Vojislav Savić

– Samim tim, kako kriza nije realna, nego fingirana sa jasne adrese i prilično jasnim namjerama, besmisleno je očekivati da se organizuje nekakva konferencija, a kamoli da se prestrojava državno uređenje. Svakako najviše gube bošnjačke stranke, pokazujući koliko je BiH neodrživa i nefunkcionalna, iako u drugom redu gube svi građani, jer blokada zajedničkih organa otežava ekonomski napredak u određenom smislu – kaže Savić za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je razmisliti o tome koliko ova blokada ima podršku i u samoj SDA, te kakav je odnos na relaciji Izetbegović – Zvizdić i ko to iz međunarodnih atlantističkih krugova ohrabruje bošnjačke predstavnike i oba člana Predsjedništva da se ovako ponašaju.

Prihvati notifikacije