Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZAPALA U PROBLEM NAKON IZLASKA Zbog SLIKE NA MAJICI Hrvatica već četiri godine vodi sudsku bitku

Svijet
Autor:

Foto: Cazin.net/RAS Srbija

Večernji izlazak u bijeloj majici jednog poznatog švajcarskog brenda, na kojoj je bio otisnut crni logo indijske konoplje, presjeo je Zagrepčanki G. O. (33). Zbog te majice kupljene u renomiranoj trgovini u Zagrebu, koju je dobila na poklon od prijateljice, 33-godišnjakinja već pune četiri godine vodi sudsku bitku.

Policija i sud smatraju da je nošenjem te majice “promovisala marihuanu”, odnosno da se ogriješila o Zakon o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga koji zabranjuje “svaki oblik promocije i oglašavanje droge označavanjem i prezentovanjem slikom, crtežom ili na bilo koji drugi način”. Propisana je kazna od 5000 do 20.000 kuna!

Spornu majicu, koju joj je policija oduzela, nosila je 3. maja 2015. tokom večernjeg izlaska. Oko 3 sata poslije ponoći, dok je hodala zagrebačkom Ulicom baruna Filipovića, njen modni autfit uočio je policajac.

Ukazao joj je da je napravila prekršaj pa je djevojka završila u policiji.

– Ne smatram se krivom, ali priznajem prekršaj. Nosila sam majicu na kojoj je crnom bojom otisnut neki uzorak, a za koji sam tek u sudu čula da predstavlja promovisanje marihuane. Meni to nije bila namjera. Majicu sam dobila od koleginice i nisam proučavala što je na njoj otisnuto. Ako je nešto protivzakonito, smatram da se ne bi prodavalo u trgovinama. Molim sud da uvaži činjenicu da nisam bila svjesna da činim prekršaj – branila se G. O. na suđenju.

No, Prekršajni sud u Zagrebu ju je u novembru 2016. godine prvi put proglasio krivom ali ju je oslobodio kazne, kao i plaćanja troškova postupka.

Njen advokat Nikica Leskovar žalio se na presudu zbog povrede odredbi materijalnog prekršajnog prava jer, između ostalog, “djelo za koje se tereti nije prekršaj te se radi o regularno dozvoljenoj prodaji majice s uzorkom svjetski poznatog brenda”.

Foto: Nebojša Raus/RAS Srbija

Visoki prekršajni sud žalbu je uvažio i u aprilu 2017. odlučio kako je prvostepeni sud propustio utvrditi relevantne činjenice – je li djelo koje se djevojci stavlja na teret uopšte prekršaj i je li nošenjem majice s logom marihuane vršila promociju droge s ciljem privlačenja kupaca i krajnjih potencijalnih potrošača.

Nakon dvogodišnje pauze i samo dva mjeseca prije zastarijevanja, jer toliko je trebalo da u ponovljenom postupku novi prekršajni sudija zakaže raspravu, sve kreće ispočetka.

Taj je postupak sproveden ekspresno pa je u maju ove godine G. O. ponovno proglašena krivom i opet oslobođena kazne uz obvezu plaćanja paušalnih troškova u iznosu od 200 kuna.

– Time što je javno izlagala list marihuane na svojoj majici i time sugerisala da je droga marihuana dopuštena i prihvatljiva, ostvarila su se sva bitna obilježja prekršaja koji se okrivljenoj stavlja na teret.

Pritom nije od presudne važnosti što je majica kupljena u prestižnom butiku jer se za prekršaj odgovara i ako je počinjen iz nehata. Prilikom odmjeravanja kazne olakšavajuće okolnosti sud nije našao, stoji u obrazloženju presude.

– Mislim da ako ste od prijateljice dobili majicu koja je kupljena u trgovini svjetski poznatog brenda, odnosno ako znate da je dopuštena prodaja te majice, onda osnovano možete pretpostaviti i da ju je dopušteno kupiti i nositi, bilo da je ta oznaka na njoj znak marihuane ili ne.

Prema tome, tu nema govora o protivpravnosti, a kamoli o namjeri promovisanja droga. No, ovo je, izgleda, trebalo biti veliki uspjeh pravne države u borbi protiv zloupotrebe droga jer očito postoji konsenzus oko pogubnosti ovakvog ponašanja.

Sud je potpuno nekritički prihvatio optužni predlog policije, a o beznačajnosti i apsurdnosti ovakve optužbe mislim da je suvišno govoriti – rekao je advokat Nikica Leskovar za Jutarnji list.

U žalbi na presudu je podsjetio kako se uzorci marihuane danas mogu pronaći na svakom koraku, pogotovo imajući u vidu činjenicu da se određene grupacije bore za legalizaciju marihuane te je korišćenje marihuane u medicinske svrhe i legalizovano.

Policajac koji je uhvatio prestupnicu prošle je godine odlukom PUZ dobio nagradu jer je “dobrim operativnim opažanjem, brzom reakcijom i kvalitetnim postupanjem pridonio zaplijeni veće količine droge”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO