Svijet

ZBIJAJU SE ŠALE Najprodavanija knjiga u Italiji sadrži samo PRAZNE STRANICE

Knjiga o ultradesnom političaru Mateu Salviniju na vrhu je najprodavanijih naslova u italijanskom Amazonu, iako sadrži samo prazne stranice.

ZBIJAJU SE ŠALE  Najprodavanija knjiga u Italiji sadrži samo PRAZNE STRANICE
FOTO: GIUSEPPE LAMI/EPA

Knjiga “Zašto bi Salviniju trebalo vjerovati, poštovati ga i obožavati” na 110 stranica i uz cijenu od 6,99 evra nudi prazne stranice i već je danima na vrhu popisa najbolje prodavanih knjiga na italijanskoj stranici internet prodavnice.

– Knjiga je puna praznih stranica. Uprkos višegodišnjem istraživanju, nismo mogli da pronađemo ništa što bismo rekli po tom pitanju, pa molim vas, slobodno je koristite za vlastite bilješke”, navodi se u opisu knjige.

Kao autor navodi se “Aleks Grin, politički analitičar” i vjerovatno se radi o pseudonimu. Prema Amazonu knjiga je objavljena u privatnoj kompaniji u februaru 2009. Očigledna šala privukla je pažnju mnogo italijanskih medija među kojima su i “La Stampa”, “La Repubblica”, “Il Fatto Quotidiano” i “Sole 24 Ore”.

Kritike na Amazonu uglavnom su pozitivne, a prosječna ocjena je 4,7 zvijezdica.

– Dugotrajno i naporno čitanje, ali vrijedelo je – piše jedan potrošač.

Nekima se šala ipak nije dopala.

– Pišem vam samo da vam kažem da se radi o praznoj knjizi prodanoj u spletki s ljevičarskim Amazonom samo za zabavu ljevičara – napisao je muškarac koji je ocijenio knjigu samo jednom zvijezdicom.

– Kupio sam je samo da bih o njoj loše pisao. Ne bi trebalo da je kupite! – dodao je kupac.

Salvini (47) lider je stranke Liga. Političar koji dijeli društvo poznat je po tvrdim stavovima prema migrantima i naklonosti drugim populističkim vođama poput odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa, piše Jutarnji list.