Politika

ŽALBE NA NEPRAVILNOSTI Šešić: SDS pokreće krivične prijave protiv osoba uhvaćenih u izbornoj krađi

U prvih dva i po sata od početka glasanja uočene su brojne nepravilnosti i evidentirana lica koja su pokušala izbornu krađu, tvrdi poslanik SDS Davor Šešić na vanrednoj konferenciji za novinare.

ŽALBE NA NEPRAVILNOSTI Šešić: SDS pokreće krivične prijave protiv osoba uhvaćenih u izbornoj krađi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Šešić je rekao da pravni timovi SDS već sada rade na pokretanju krivičnih prijava protiv počinioca izborne krađe koji su uhvaćeni na djelu.

Upozorio je da se najveće nepravilnosti dešavaju u Doboju i Zvorniku gdje posmatračima SDS i drugih opozicionih stranka, kao i Socijalističke partije, nisu dozvolili da uđu na biračka mjesta, iako su oni imali uredno izdate legitimacije od strane gradskih izbornih komisija.

Šešić ističe da se već sad može reći da će u Doboju, kako god da prođu izbori, oni biti neregularni.

Кaže da je simptomatično i to što policijski službenici povodom kršenja Izbornog zakona ili ne reaguju,  ili ih uopšte nema na biračkim mjestima.

Navodi da je ozbiljan pokušaj izborne krađe desio se i u Novom Gradu u mjestu Suhača gdje je zatvoreno biračko mjesto jer je evidentiran pokušaj da se u glasačke kutije ubaci 150 glasačkih listića.

– Prema našim saznanjima ti listići su odštampani u jednoj privatnoj štampariji u Prijedoru. Da je na ovom mjestu spremana krađa govori i podatak da  članovi biračkih odbora i posmatrači iz vladajućih stranka nisu pristali da se prebroji zapakovani izborni listići koji su došli na to glasačko mjesto – kazao je Šešić.

On je poručio da će SDS će ići sa krivičnom prijavom protiv počinioca ovog krivičnog djela.

Pročitajte još

Šešić kaže da su  i u Banjaluci uočene nepravilnosti i da na nekim mjestima posmatračima opozicije nije dozvoljeno da uđu u prostorije za glasanje.

– Na nekim glasačkim mjestima je prilikom prebrojavanja izbornog materijala prije početka glasanja uočen nedostatka glasačkih listića, kako za gradonačelnika Banjaluke, tako i za odbornike. Na biračkom mjestu 034B197 nedostaje deset listića za gradonačelnika Banjaluke – precizirao je Šešić.

Bugarski voz

Кaže da je i na glasačkim mjestima u Lazarevu i Кuljanima u Banjaluci pokušana izborna prevara tzv. „bugarski voz“.

– Uhvaćena je osoba koja je ubacila dva listić umjesto jednog, a onda je i nađen prazan listić van glasačkog mjesta – navodi Šešić.

Šešić je rekao da pravni timovi SDS već sada rade na pokretanju krivičnih prijava protiv počinioca izborne krađe koji su uhvaćeni na djelu.