Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZBOG SMRTI JEDNOG ČLANA Mijenja se sastav međunarodnih komisija za Srebrenicu i Sarajevo

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Vlada Republike Srpske, na sjednici koja je počela u deset časova, između ostalog razmatra i izmjene rješenja o imenovanju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine i Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba na području Sarajeva u periodu 1991-1995.

Kako nezvanično saznaje Srpskainfo, radi se o izmjeni sastava komisija jer je u međuvremenu, u aprilu preminuo Đuzepe Zakarija, koji je bio član obje ove komisije. Zakarija je bio jedan od najuglednijih italijanskih novinara, a izvještavao je sa svih velikih ratišta u 20. vijeku.

-Niko neće biti imenovan umjesto njega u komisije jer je on već bio završio svoj dio posla koji se odnosio na medijska izvještavanja o događajima koje komisije istražuju. Osim toga, nema potrebe da se imenuje bilo ko jer je rad komisija sa Sarajevo i za Srebrenicu u završnoj fazi – kaže naš sagovornik.

Podsjećamo, Vlada Srpske je 7. februara 2019. imenovala članove ove dvije komisije, u skladu sa zaključkom Narodne skupštine RS. Za članove Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. godine, imenovani su: Rafael Izraeli, kao predsjednik, te Volter Manošek, Lavrens Armand Frenč, Darko Tanasković, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezručenko i Patrik Bario.

Za članove Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, imenovani su: Gideon Grajf (predsjednik), Adenrele Šinaba, Juki Osa, Rodžer Bajard, Zeng Ji, Đuzepe Zakarija, Markus Goldbah, Lavrens Armand Frenč i Marija Đurić.

Imenovanje komisija izazvalo je negativne reakcije Bošnjaka koji smatraju da je njihov cilj „revizija istorije“ a ne istraživanje činjenica. U skladu s tim, direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić nedavno je odbio da komisiji dostavi podatke o okolnostima pod kojima su stradale srebreničke žrtve.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO