Svijet

Zelenski pred Kongresom SAD: Lider Ukrajine zatražio nastavak američke pomoći, pa naišao na prilično hladan prijem

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski sastao se danas sa američkim kongresmenima na Kapitol hilu kako bi, u posljednjem trenutku, apelovao da se nastavi slanje vojne pomoći u borbi protiv Rusije, ali je naišao na skeptičan prijem kod pojedinih republikanaca.

Vladimir Zelenski u Kongeresu SAD
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Kada je Zelenski u pratnji senatskih lidera, demokrate Čaka Šumera i republikanca Miča Mekonela stigao na Kapitol hil na sastanak iza zatvorenih vrata sa američkim senatorima, pozdravljen je tek blagim aplauzom, navodi Glas Amerike.

Predsjednik Zelenski nam je stavio na znanje da mu je potrebna pomoć i da ukoliko je dobije može i da pobijedi u ovom ratu – rekao je Šumer novinarima posle sastanka.

Međutim, neki republikanci su skeptični da bi dodatna pomoć mogla da pomogne Ukrajini da porazi Rusiju s obzirom da ukrajinska ljetna kontraofanziva nije donela očekivane rezultate.

– Znam da svi žele da Ukrajina pobijedi, ali ne vidim da će se to uskoro i dogoditi – rekao je republikanski senator Ron Džonson.

Pročitajte još

Drugog dana posjete Vašingtonu, poslije razgovora sa senatorima Zelenski treba da se privatno sastane i sa predsjedavajućim Predstavničkog doma, Majkom Džonsonom, a zatim će se u Bijeloj kući sastati i sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom i održati sa njim zajedničku konferenciju za novinare.

Bijela kuća je 4. decembra izvijestila Kongres da od januara 2024. godine vlada više neće moći da finansira nove isporuke oružja Ukrajini.

Od izbijanja sukoba u februaru 2022. godine Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu, međutim nisu izdvojena nova sredstva od kada su u januaru ove godine republikanci preuzeli Predstavnički dom od demokrata.

Neki republikanci, posebno oni tesno povezani sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom, protive se novoj pomoći Ukrajini i postavljaju pitanja o ciljevima rata i načinu na koji se troši američki novac.

Zelenski je pozvao članove Kongresa da brzo riješe svoje sporove i obezbijede pomoć Ukrajini.

– Ako nekoga inspirišu nerazjašnjena pitanja na Kapitol hilu, to su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova bolesna klika – rekao je Zelenski u ponedjeljak obraćajući se vojnim zvaničnicima u Vašingtonu.

Nedavno objelodanjeni američki obavještajni podaci pokazuju da Rusija “po svemu sudeći vjeruje da će vojni zastoj tokom zime iscrpiti zapadnu podršku Ukrajini” i dati Rusiji prednost, saopštila je portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Adrijen Votson.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu