Svijet

Žestok odgovor iz Kremlja Americi "Zaplijenićemo vašu imovinu, ovo će biti poražavajuće za evropsku privredu"

Predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je da Rusija sada ima osnova da preduzme mjere protiv strane imovine, nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim se omogućava potencijalni transfer zapljene ruske imovine u Ukrajinu.

Vječeslav Volodin
FOTO: Y MAXIM SHIPENKOV/EPA

Vašington je donio očigledno nezakonitu odluku da ukrade rusku imovinu. Ovo će sigurno potkopati povjerenje drugih zemalja, preduzeća i privatnih investitora u SAD. Takođe, princip neprikosnovenosti imovine na kome se zasniva globalni finansijski sistem će biti uništen – napisao je Volodin na svom “Telegram” kanalu.

Pročitajte još

On je, takođe, upozorio da će ta odluka nanijeti “nenadoknadivu štetu međunarodnom pravu postavljanjem presedana koji omogućava bilo kojoj zemlji da preduzme sličnu akciju”.

– Sada naša zemlja ima sve razloge da donese simetrične odluke protiv strane imovine – istakao je Volodin i naglasio da je Vašington donio ovaj zakon kako bi podstakao EU da učini isto, što će biti poražavajuće za evropsku privredu.

Prema njegovim riječima, od 280 milijardi dolara ruske imovine zamrznute u inostranstvu, samo pet do šest milijardi dolara je u SAD, dok je oko 224 milijarde dolara u EU, prenio je TASS.

NBC je javio da je Predstavnički dom usvojio zakon koji će dozvoliti administraciji američkog predsjednika Džoa Bajdena da konfiskuje milijarde dolara vrijednu rusku imovinu koja se nalazi u američkim bankama i prenese je u Ukrajinu radi obnove te zemlje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu