Politika

Zvizdić: Članstvo u EU i dalje nema alternativu

Članstvo u EU i dalje nema alternativu za BiH i čitav region, a perspektiva članstva je podsticaj za sve socijalne i ekonomske reforme, poručio je danas u Ženevi predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić tokom Strateškog ekonomskog dijaloga o zapadnom Balkanu.

Zvizdić: Članstvo u EU i dalje nema alternativu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Denis Zvizdić

U saopštenju Savjeta ministara ističe se da je Zvizdić na poziv Svjetskog ekonomskog foruma učestvovao na Strateškom ekonomskom dijalogu o zapadnom Balkanu u Ženevi, te da je sastankom na visokom nivou predsjedavao osnivač ovog foruma Klaus Švab.

Sastanak je bio prilika za razgovor o jačanju regionalne saradnje i podsticanju pomirenja i dijaloga kao ključnih faktora stabilnosti i ekonomskog napretka. Razgovarano je i o izgradnji pozitivne agende za budućnost regiona, kao i o stvaranju prilika i novih inicijativa koje će olakšati ekonomski i socijalni napredak kroz javno-privatnu saradnju na zapadnom Balkanu.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu je naglasio da je potpuna integracija zapadnog Balkana u interesu Evrope i da je potrebno nastaviti talas ekspanzije zasnovan na regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, te da će približavanje EU otvoriti nove pozitivne perspektive stabilnosti, ekonomskog razvoja i vladavine zakona.

Zvizdić je rekao da su ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana zapadnog Balkana od izuzetne važnosti za jačanje ekonomske saradnje između zemalja regiona i da ta saradnja uključuje poslovnu povezanost, digitalnu povezanost, kulturnu razmjenu, veze s mladima.

Na pragu smo četvrte industrijske revolucije koja će u temelju izmijeniti način na koji živimo, radimo i na koji smo povezani jedni sa drugima. Region mora iskoristiti mogućnosti digitalizacije i postati poželjnije mjesto za poslovanje i za nova ulaganja – rekao je predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Učesnici sastanka su se saglasili da su odgovornost i obaveza za djelovanje uzajamni i izrazili nadu da će zajedno i uz pomoć Svjetskog ekonomskog foruma djelovati u narednom periodu da se ekonomskoj i evropskoj perspektivi regiona obezbijedi svijetla izvjesna budućnost. Strateški dijalog na zapadnom Balkanu je proces koji je počeo u Davosu u januaru 2018. godine radi pomoći partnerima regiona da se podigne ekonomski rast i životni standard.

Zajedno s predstavnicima vodećih međunarodnih institucija, cilj ovog dijaloga na visokom nivou je pružiti platformu za raspravu o trenutnim izazovima i mogućnostima koji oblikuju političke i ekonomske perspektive regije.