Digitalna Srpska

Zanimljivih 10 opcija Vibera koje će vam olakšati dopisivanje

Od kako je Vocap najavio uvođenje novih pravila privatnosti, a potom doživeo i pravi egzodus korisnika, aplikcije Signal i Telegram su "iskočile" u prvi plan kao glavna alternativa.

Zanimljivih 10 opcija Vibera koje će vam olakšati dopisivanje
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Međutim, i prije svega toga, Viber je važio za jednog od glavnih konkurenata Vocapu. Iako nije toliko rasprostranjen na globalnom nivou, na našim prostorima ima ubjedljivo najviše korisnika od svih čet aplikacija, prenosi Telegraf.

Osim standardnog slanja i primanja poruka, Viber ima više zanimljivih opcija koje korisnicima olakšavaju komunikaciju i čine je zanimljivijom. Predstavljamo vam 10 opcija Vibera za koje do sada možda niste znali.

“My Notes”

Ovo je opcija pomoću koje će vas Viber podsetiti na obaveze koje treba da obavite i druge važne događaje. Dovoljno je da pritisnete i zadržite pritisak na bilo koju poruku u “My Notes” i zatim odaberete Postavi podsetnik (My Notes > Tap Set Reminder). Možete da podesite vrijeme i datuma podsjetnika, kao i mogućnost njegovog ponavljanja.

Pametna obavještenja

Postavljanje pametnih obavještenja dostupno je u bilo kom četu. Ono omogućava da više pristiglih obavještenja bude prikazano kao jedno. Potrebno je da otvorite prepisku u kojoj želite da promijenite postavke za obavještenja. Zatim prevucite prstom po ekranu u lijevu stranu. Pojaviće se kartica “Smart Notification”, na koju treba da kucnete prstom.

Brisanje svih poruka

Ako ste poslali poruku koju ste odmah potom poželjeli da obrošete – ne treba da brinete. Kliknite na poslatu poruku koju želite da obrišete, pa u prozoru koji će se pojaviti kucnite na “Delete for Everyone”. Poruka će biti obrisana za sve koji su mogli da je vide.

Tajni razgovor

Za prepisku za koju vam je potrebno više privatnosti otvorite “Chat Room” i kucnite na “Menu” u gornjem desnom uglu. Kliknite na “Open Secret Chat Now”, pa u novom četu postavite mjerač vremena i odmah pošaljite poruke koje će nestati. Isto možete da ureadite i ako otvorite “Chat Info”, pa odaberite “Open Secret Chat”.

Automatsko brisanje poruka

U Viberu je moguće podesiti i automatsko brisanje svih poruka u tajnom razgovoru. Nakon što ih osoba kojoj su poslate pročita, one će nestati sa ekrana.

Postanite nevidljivi

Ako ne želite da svi znaju kada ste onlajn na Viberu, možete da aktivirate opciju koja će vas učiniti nevidljivima na najmanje 24 sata ili koliko god želite. Otvorite početnu stranicu, kliknite na “Settings”, pa otvorite “Privacy” i odštiklirajte “Share Online Status”.

Grupni pozivi

Ukoliko želite da u isto vrijeme razgovarate sa više rođaka ili prijatelja koji koriste Viber, popularna aplikacija podržava grupne glasovne pozive za grupe od 5 pet do najviše 20 osoba istovremeno.

Crtajte po fotografijama

Odaberite fotografiju koju ste dobili putem Vibera, kucnite “Navicon”, pa odaberite “Doodle this Photo”. Na raspolaganju imate više opcija za crtanje i uređivanje. Kada budete zadovoljni svojim umjetničkim djelom, klikom na “Send” možete ga podijeliti sa drugima.

Napravite svoje stikere

Otvorite bilo koju prepisku, pa kucnite na “Add” u meniju za stikere, pa izaberite “Create Stickers”. Odaberite bilo koju fotografiju, zatim “Edit Screen”, pa “Create Sticker”. Otvoriće vam se “Sticker Market”. Kliknite “Create Sticker” u vrhu stranice, odaberite oblik, veličinu i druge parametre naljepnice.

Kvizovi

Prvo treba odabrati zajednicu ili grupni čet i kliknuti na ikonicu za anketu u dnu ekrana, uključiti odgovarajući način rada, a zatim upisati pitanja i ponuđene odgovore. Korisniku je na raspolaganju i prostor za unos kratkog objašnjenja. Zatim izaberite tačan odgovor i kliknite “Create”.