Svijet

"3 osobe su poginule, 11 je povrijeđeno" Oglasio se Plenković nakon stravičnog sudara vozova u Hrvatskoj (FOTO)

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je, nakon obilaska mjesta teške željeznicke nesreće kod Novske da su, prema trenutnim podacima, poginule tri osobe, a 11 ih je povrijeđeno, ali da niko nije životno ugrožen te da nema podataka o drugim stradalima.

"3 osobe su poginule, 11 je povrijeđeno" Oglasio se Plenković nakon stravičnog sudara vozova u Hrvatskoj (FOTO)
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Nekoliko povrijeđenih osoba su hrvatski državljani, a nekoliko je stranih – potvrdio je Plenković, napomenuvši da se podaci o njima mogu dobiti od Crvenog krsta u Novskoj, prenijela je Hina.

Nesreća se dogodila kada je, prema nezvaničnim saznanjima hrvatskih medija, putnički voz prošao na crveno i udario u teretnu kompoziciju zaustavljenu zbog kvara, u mjestu Rajić.

On nije želio da govori o identitetu poginulih osoba prije nego što se provjere svi podaci, te najavio da na teren treba da izađe Županijsko državno tužilaštvo iz Siska koje će to utvrditi i objaviti. Hospitalizovano je trenutno 11 osoba – u Pakracu jedna, u Novoj Gradiški sedam, a u Slavonskom Brodu tri, dodao je on.

Među povrijeđenima ima nekoliko državljana Irana, za koje se pretpostavlja da su migranti koji su bili u vagonu teretnog voza, saznaje hrvatska TV Nova.

Plenković je rekao da se nesreća dogodila 10-ak minuta prije krajnjeg odredišta putnickog voza, odnosno Novske kada je putnički voz naleteo na zaustavljeni teretni. Udar je bio snažan i vagoni putnickog voza su iskočili iz šina.

Zajedno sa vatrogascima, policijom i djelatnicima HMP na terenu u selu Rajić pored Novske je 20 pripadnika HGSS-a iz Stanica Novska i Slavonski Brod.

Posted by HGSS – Hrvatska Gorska Služba Spašavanja on Friday, September 9, 2022

– Ostavljamo rezervu da ima još povrijeđenih jer su neki dijelovi voza udaljeni, nisu na pruzi – napomenuo je premijer.

Na terenu su sve dežurne službe, rekao je on i najavio sprovođenje istrage kako bi se utvrdili uzroci nesreće.

Pročitajte još

Takođe je rekao da je putnicki voz saobraćao na lokalnoj liniji Vinkovci – Novska koji staje na puno stanica pa se pretpostavlja da je na polasku u Vinkovcima bilo više putnika te da je u trenutku nesreće već bio nadomak Novske.

– Teretni voz je dolazio iz Šida, a pošto je bila noć ne može se tačno procijeniti kojom brzinom je išao – rekao je Plenković, koji nije htio da spekuliše o uzrocima nesreće.

On je izrazio saučešće porodicama poginulih i izrazio žaljenje zbog tragičnog događaja.

Prihvati notifikacije