Digitalna Srpska

3,5 MILIONA EVRA Meta ponovo kažnjena zbog nejasno definisanih informacija

Italijani kaznili kompaniju Meta, a razlog je nepoštovanje poslovnih praksi.

meta
FOTO: JOHN G. MABANGLO

Italijanska agencija za zaštitu konkurencije objavila je da je kaznila američku kompaniju Meta i njenu istoimenu evropsku podružnicu sa 3,5 miliona evra zbog nepoštenih poslovnih praksi u vezi sa stvaranjem naloga na društvenim mrežama Fejzbuk i Instagram i njihovim upravljanjem.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, korisnici Instagrama prilikom procesa registracije nisu dobili jasne informacije o prikupljanju i obradi njihovih podataka u komercijalne svrhe, prenosi ANSA.

Pročitajte još

Pored toga, Meta nije obezbijedila korisnicima odgovarajuću komunikaciju i mogućnost žalbe kada su njihovi nalozi na Fejzbuku i Instagramu suspendovani, navodi regulator.

Ovo nisu prvi problemi za američku tehnološku kompaniju u Evropi pošto je 16. maja Evropska komisija (EK) saopštila da je pokrenula istragu kako bi zaključila da li je Meta prekršila pravila o zaštiti maloljetnika.

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, EK je zabrinuta zbog toga što sistemi Fejzbuka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, mogu da podstaknu poremećaje ponašanja i zavisnost kod djece, kao i da razviju takozvani “efekt zečje rupe”, odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za određenu temu, prenosi B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu