Politika

50 NAJMOĆNIJIH U SRPSKOJ Naše istraživanje se, kao rijetko koje, pokazalo tačnim i realno odmjerenim – uskoro kreće novo!

Rijetko se koje istraživanje u proteklom vremenu može ocijeniti tačnim, a istraživanje „EuroBlica“ i Srpskainfo o 50 najmoćnijih osoba u Srpskoj se pokazuje kao vrlo precizno i realno odmjereno.

50 NAJMOĆNIJIH U SRPSKOJ Naše istraživanje se, kao rijetko koje, pokazalo tačnim i realno odmjerenim – uskoro kreće novo!
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/MTEL/KOMBO/RINGIER

U prošlogodišnjem istraživanju, koje je bilo nekoliko mjeseci pred opšte izbore, otkrili smo i objavili ono što se poslije i potvrdilo.

Kao prvo, naše istraživanje je pokazalo da je ubjedljivo prvi na listi TOP 50 u Republici Srpskoj Milorad Dodik, što se pokazalo tačnim. Dodik je danas predsjednik Republike i najuticajniji domaći političar u Srpskoj i BiH.

Takođe, iako je bilo nekih sumnji, pokazalo se opravdanim drugo mjesto za Željku Cvijanović jer je i ona prosto oduvala konkurenta za mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH.

Kad smo već kod mjesta člana Predsjedništva BiH, moramo se pohvaliti da je naše istraživanje govorilo da u SDS, ali i u narodu, mnogo bolje stoji Milan Miličević od Mirka Šarovića, koji je na izborima bio glavni konkurent Cvijanovićevoj. Kako je prošao Šarović na izborima, svi smo vidjeli, a Miličević je postao v.d. predsjednika SDS, bez konkurencije unutar stranke da je uskoro preuzme u punom mandatu.

Pročitajte još

Takođe, od svih predstavnika opozicije, koja je u tom periodu bila u zamahu, najbolje plasirana je bila Jelena Trivić, što se takođe pokazalo tačnim jer je za dlaku izgubila izbore protiv najmoćnijeg sa liste. Trivićeva sada formira svoju stranku i ulazi u novu fazu političke borbe protiv vlasti u Srpskoj.

Za neke je bilo iznenađenje i visoko mjesto Radovana Viškovića na toj listi – činjenica da je osvojio najviše glasova u svojoj izbornoj jedinici i da je danas premijer, potvrđuje naše istraživanje.

Privrednici, biznismeni, bankari, umjetnici… s liste su uglavnom nastavili sa svojim uspjesima…

Interesantni su i oni koji nisu ušli na listu 50 najmoćnijih u Srpskoj, prevashodno tadašnji ministri: Anton Kasipović, Boris Pašalić, Nataliju Trivić, Nedeljko Ćorić, Sonja Davidović… Da smo opet bili u pravu govori podatak da niko od njih nije zadržao ministarsku funkciju.

Naša redakcija ovih dana pokreće novo istraživanje o 50 najuticajnijih osoba u Srpskoj, uz tradicionalne i jasne kriterijume. Nova lista će pred vama biti na ljeto.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije