Svijet

SVIJET JE I DALJE PODIJELJEN Jedni jedva čekaju da Tramp ode, drugi se mole za njega

Svijet je podijeljen budući da mnoge zemlje jedva čekaju da aktuelni američki predsjednik Donald Tramp izgubi izbore u SAD, dok neke države istovremeno navijaju za Trampa jer su imale odlična iskustva sa njegovom administracijom.

SVIJET JE I DALJE PODIJELJEN Jedni jedva čekaju da Tramp ode, drugi se mole za njega
FOTO: DAN ANDERSON/EPA

Geopolitika navodi da postoje države koje su s Trampom na čelu SAD jako profitirale kada je riječ o njihovim nacionalnim interesima, poput Izraela, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Poljske ili Mađarske.

Međutim, postoje i druge zemlje, koje su bile izložene snažnim političkim ili ekonomskim pritiscima Vašingtona.

Ključne zemlje EU, prije svih Njemačka i Francuska, ne žele pobjedu Trampa.

Iran i Kina su, takođe, među onima koji žele da Džozef Bajden uđe u Bijelu kuću.

Rusija je u tom smislu posebna priča jer je, kao “neprijatelj Amerike broj jedan”, i u doba Baraka Obame, ali i Trampa, bila izložena sankcijama i napadima iz Vašingtona uprkos tvrdnjama demokrata u SAD da je Moskva pomogla Trampu da pobijedi 2016. godine.

Rusija je danas, vjerovatno, najravnodušnija zemlja svijeta po pitanju predstojećih američkih izbora, odnosno njihovog pobjednika jer i od jednog i od drugog ne očekuje ama baš ništa novo i pozitivno, navodi Geopolitka.

Turska ima složene odnose sa SAD, ali ne želi pobjedu Džozefa Bajdena jer je njegova koncepcija svijeta, zasnovana na neoliberalizmu i vrijednostima koje iz njega proizlaze, neprihvatljiva za Ankaru.

Teško je zamisliti da bi za istim stolom mogli sjediti u opuštenom razgovoru turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i eventualni predsjednik SAD Džozef Bajden.

Trampov poraz iščekuju i navijaju za njega EU (osim par zemalja), te Kina, Iran, pa i Kuba i Venecuela.

S druge strane, najgrčevitije se za Trampovu pobjedu “moli” Izrael jer je Trampova administracija bila najviše naklonjena jevrejskoj državi u njenoj istoriji.

Predsjednički izbori u SAD biće održani sutra.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu