Društvo

Položeni vijenci i cvijeće: Obilježeno 29 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici (FOTO)

Parastosom i polaganjem vijenca i cvijeća kod centralnog Spomen-krsta na groblju u Miljevićima danas je u Istočnom Novom Sarajevu obilježeno 29 godina od zločina koji su nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu izršili pripadnici takozvane Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih formacija.

Položeni vijenci i cvijeće: Obilježeno 29 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici (FOTO)
FOTO: SRNA

Obilježavanju su prisustvovali u ime Vlade Republike Srpske ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, u ime Narodne skupštine Srpske noslanik Miroslav Vujičić, te predstavnici institucija Republike, rukovodstva grada Istočno Sarajevo i pripadajućih opština, kao i delegacije Trećeg pješadijskog puka, kao nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ovaj događaj obilježen je danas, umjesto 3. maja, jer se u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom parastosi ne vrše sedam dana prije i sedam dana poslije Vaskrsa.

U napadima pripadnika takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i paravojnih formacija, koji su se odigrali 2. i 3. maja u Sarajevu, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, poginula su 42 pripadnika JNA.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Iako je bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, među kojim 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA.

Događaj je obilježen uz poštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, uz skraćeni program i ograničeni broj građana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu