Politika

Gojkovićeva: Nastaviti sa zaštitom Visokih Dečana

Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković je povodom zahtjeva Prištine da se Visoki Dečani izuzmu sa liste najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa, apelovala na sve organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasljeđa da ne podliježu političkim pritiscima, već da rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom i činjenicama.

Gojkovićeva: Nastaviti sa zaštitom Visokih Dečana
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Gojkovićeva ukazala da su Visoki Dečani u kontinuitetu izloženi brojnim napadima od 1999. godine.

– Manastir Visoki Dečani se od juna 1999. godine nalazi pod zaštitom snaga KFOR usljed stalnih napada ekstremista i u takvim uslovima manastir je uvršten na listu svjetske baštine 2004. godine, a svega dvije godine kasnije dobio je status svjetske baštine u opasnosti – navela je ona.

Pročitajte još

Prema njenim riječima, to je vjerovatno jedini primjer u Evropi, gdje se objekat koji je sagrađen u 14. vijeku nalazi pod vojnom zaštitom pune 22 godine, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

– Briga i zaštita ovog spomenika srpske kulture, koji je od neprocjenjivog značaja i za svjetsko kulturno nasljeđe, kao i drugih crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve je neophodna i zato apelujem na sve organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasljeđa da ne podležu političkim pritiscima, već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom i činjenicama – istakla je Gojkovićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu