Svijet

SITUACIJA SVE BOLJA Zatvaraju se kovid odeljenja u Italiji

Kovid odjeljenje bolnice u Kodonju, italijanskom gradiću gdje je prije godinu i po dana primljen i liječen prvi identifikovani pacijent zaražen korona virusom, zatvoreno je, potvrdio je za agenciju Ansa šef odjeljenja Frančesko Tursi.

SITUACIJA SVE BOLJA Zatvaraju se kovid odeljenja u Italiji
FOTO: ANGELO CARCONI/EPA

Po njegovim riječima, nije riječ o simbolu, već o suštinskoj činjenici da u gradu više nema nema bolesnih od zaraze.

I u Napulju bolnica San Ðovani di Bosko otpustila je posljednjeg kovid pacijenta i zatvorila odjeljenje gdje su više od godinu dana liječeni zaraženi korona virusom.

Pročitajte još

Generalno, epidemiološka situacija u Italiji se brzo poboljšava, zahvaljući masovnoj vakcinaciji, tvrdi direktor Visokog institita za zdravstvo Silvijo Brusafero.

Juče je zabilježen novi rekord vakcinacije u jednom danu – vakcinisano je 600.000 osoba, a imunizaciji mogu pristupiti svi bez obzira na dobnu starost.

Brusafero je najavio da će polovinom juna vjerovatno cijela Italija preći u takozvanu “bijelu zonu”, dakle epidemiološki minimalan rizik od zaraze i stanjem veoma sličnom normalnom, bez pandemije kovid 19.

Za sada su u četiri od 20 regiona ukinute antikovid mjere, a život je gotovo normalan, jedino na snazi ostaje obaveza nošenja zaštitinih maski i održvanje fizičke distance.

Od ponedjeljka će u još četiri regiona biti ukinute mjere ograničenja, koje se ukidaju tek pošto se tri sedmice zaredom epidemiološka situacija poboljšava a incidencija, to jest broj zaraženih na stotinu hiljada stanovnika, manji od 50.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu