Svijet

Rogozin: Moskva bi se mogla povući sa Međunarodne svemirske stanice

Direktor ruske svemirske agencije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin sugerisao je danas da bi se Moskva mogla povući sa Međunarodne svemirske stanice (MSS) 2025. godine ukoliko Vašington ukine sankcije na svemirski sektor što otežava lansiranje satelita.

Rogozin: Moskva bi se mogla povući sa Međunarodne svemirske stanice
FOTO: NASA

Rogozin se obratio poslanicima ruskog parlamenta pred samit ruskog lidera Vladimira Putina sa američkim predsjednikom DŽozefom Bajdenom u Ženevi kasnije tokom ovog mjeseca.

Prema njegovim riječima, Moskva ima problema da lansira neke od satelita jer američke sankcije onemogućavaju Rusiju da uveze određene mikročipove potrebne za svemirski program.

“- mamo više nego dovoljno raketa ali ne možemo da ih lansiramo. Imamo sastavljene svemirske letjelice ali im nedostaju određeni mikročipovi koje ne možemo da kupimo zbog sankcija – naglasio je Rogozin.

SAD i ostale zapadne države počele su sa uvođenjem sankcija Rusiji nakon prisajedinja Krima 2014. godine. Dodatne sankcije SAD su uvele Moskvi zbog miješanja u izbore, hakerskih napada i trovanja političara Alekseja Navaljnog, što Rusija negira.

Rogozin se, takođe nalazi na listi sankcionisanih SAD i EU.

Pročitajte još

MSS je lansirana 1998. godine i multinacionalni je projekat sa dva segmenta, ruskog i američkog koji koriste SAD i druge svemirske agencije.

Američka svemirska agencija NASA je izrazila želju da koristi MSS najmanje do 2030. godine i njihov direktor Bil Nelson je prošle sedmice izjavio da bi ruski odlazak mogao da izazove novu trku sa Rusijom i Kinom protiv SAD. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu