Društvo

PODSTICAJI ZA OPORAVAK Grad Bijeljina pomaže preduzetnicima i zanatlijama

Za pomoć privrednicima kojima je tokom pandemije bilo onemogućeno da rade iz budžeta Grada Bijeljina biće izdvojeno 200.000 KM. Ovom mjerom biće obuhvaćeno oko 500 semberskih preduzetnika.

PODSTICAJI ZA OPORAVAK Grad Bijeljina pomaže preduzetnicima i zanatlijama
FOTO: GRAD BIJELJINA

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Bijeljina raspisala je prvi od četiri javna poziva čiji je cilj pružanje pomoći preduzetnicima. Budžetom je za ove namjene predviđeno 220.000 KM, što je za 90.000 KM više u odnosu na prošlu godinu.

Podržati privredni sektor, sačuvati radna mjesta i omogućiti novo zapošljavanje prioritet je Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Bijeljina.

U prošloj godini podsticaje za poslovanje od Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Bijeljina dobilo je 40 preduzetnika.

Više novca

S obzirom na to da su sredstva za ove namjene povećana očekuje se da će biti povećan i broj onih koji će konkurisati za ova sredstva, kaže direktor ove Agencije Marko Vlačić.

– Prvi javni poziv za dodjelu sredstava za razvoj postojećih malih i srednjih preduzeća, vrijednosti 50.000 KM, trajaće do septembra. Drugi poziv je za podsticaj samozapošljavanja i zapošljavanja mladih, za koji će biti izdvojeno 90.000 KM, takođe do septembra. Treći i četvrti javni poziv tek će biti raspisani, a odnosiće se na podsticaj razvoja preduzetnika i podsticaj za razvoj novonastalih „startap“ preduzeća, za koje je planirano po 40.000 KM – ističe Vlačić.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da će, ukoliko ne budu utrošena u jednom, sredstva biti prebačena u drugi grant.

– Za razliku od prošlih godina, a imajući u vidu da je pandemija virusa korona ugrozila i trgovce i ugostitelje, izmijenili smo pravilnik o dodjeli podsticaja i sada pravo imaju i ove kategorije – kaže Vlačić i podsjeća da, osim finansijske podrške, Agencija pruža pomoć zanatlijama i preduzetnicima tako što organizuje obuku, seminare i kurseve.

Samo podsticajima i olakšicama preduzetništvo i zanatstvo se mogu unaprijediti, upozoravaju i iz Udruženja „Preduzetnik“.

Preobimna dokumentacija

U ovom udruženju smatraju da bi sredstva za podsticaje zanatsko-preduzetničkom sektoru trebalo da budu veća.

Predsjednik Udruženja Mile Stević kaže da je ovo najslabija ekonomska grana, te se mora više podržati.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Ova sredstva moraju biti dostupna svima, a dokumentacija koja se traži je preobimna. Dobar primjer smo imali prošle godine kada su Grad Bijeljina i Zavod za zapošljavanje izdvojili po 20.000 KM, te je osam preduzetnika, zanatlija, dobilo po 5.000 KM. Ovakvih projekata treba biti više. Podsticaji moraju biti izdvajani za otvaranje novih preduzetničkih radnji i samozapošljavanje, a olakšice za oslobađanje fiskalnih i parafiskalnih nameta, naročito poreza i doprinosa – kaže Stević.

Iz Privrednog savjeta Grada Bijeljina podsjećaju da je lokalna zajednica preduzela niz mjera na ublažavanju problema izazvanih pandemijom, uključujući smanjenje komunalnih taksi, pogotovo za sektore najpogođenije posljedicama pandemije. Na planiranih 180.000 KM dodato je još 20.000 KM sredstava za posjetu sajmovima, promociju i slične svrhe.

Ova pomoć će dobro doći preduzetnicima, jer je ovaj sektor najranjivija karika u privredi Srpske.

Statistika

Iz nadležnog Odjeljenja za privredu saopšteno je i da će 130.000 KM od koncesione naknade biti usmjereno za podršku 26 novoregistrovanih samostalnih preduzetnika u iznosu od po 5.000 KM.

Na području Bijeljine, prema posljednjim podacima Udruženja „Preduzetnik“, aktivno je 1.866 preduzetnika, od čega su 702 žene preduzetnice ili 37 odsto od ukupnog broja, po čemu je ova lokalna zajednica jedna od vodećih u RS, ali i cijeloj BiH.

Odjavljeno je 185, a odobrenje za rad dobilo 257 zanatsko-preduzetničkih radnji. Trend broja povećanja novoregistrovanih radnji se nastavlja, uprkos teškoćama koje je cjelokupnoj privredi prouzrokovala pandemija virusa korona.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu