Društvo

Porasla stopa kriminala: Gradiška policija rasvijetlila 95 odsto krivičnih djela

Zbog znatno uvećanog broja krivičnih djela, teških krađa, nasilja u porodici i prestupa zakonskih mjera u saobraćaju Policijska uprava Gradiška preduzela je rigorozne mjere na suzbijanju kriminaliteta, poboljšanju javnog reda i mira, te disciplinovanju vozača.

Porasla stopa kriminala: Gradiška policija rasvijetlila 95 odsto krivičnih djela
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

To je konstatovala Policijska uprava Gradiška prilikom objelodanjivanja izvještaja o radu u prvoj polovini ove godine.

Bezbjednosna situacija, na osnovu ključnih parametara navedenih u izvještaju, pogoršana je u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Efikasnost

Međutim, djelovanje policije znatno je efikasnije. Na to ukazuju podaci u polugodišnjem izvještaju, gdje se navodi da je rasvijetljenost krivičnih djela premašila 95 odsto.

Ovi podaci su ohrabrujući, navode u Policijskoj upravi Gradiška.

– To je veoma visok procenat rasvijetljenosti i mi smo time zadovoljni, mada je naša težnja da sva krivična djela rasvijetlimo i sve počinioce otkrijemo – rekao je za Srpskainfo Bojan Škorić, načelnik Policijske uprave Gradiška.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Podsjećamo, nadležnost ove uprave, osim Gradiške, odnosi se i na opštinu Srbac, te dio laktaške i dubičke opštine.

Inače, u prvih šest mjeseci ove godine izvršeno je 207 krivičnih djela. To je 17 odsto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada je na području Policijske uprave izvršeno 176 krivičnih djela.

Po strukturi, najviše je opšteg kriminaliteta (168), potom proizvodnje i rasturanja opojne droge (20). U oblasti opšteg kriminaliteta najviše je teških krađa, atakovanja na imovinu, provale…

– Pozitivan je trend pada broja teških krađa. Prošle godine u isto vrijeme bilo je 29, a ove 19 teških krađa. Najviše je provala u kuće i stanove odnosno atakovanja na imovinu. Prestupnici su sa kriminalnim dosijeom, ali i osobe prvi put u sukobu sa zakonom – naglasio je Škorić, hvaleći i dobru saradnju s građanima, koji iskazuju sve veće povjerenje u policiju i aktivno učestvuju u rasvjetljavanju krivičnih djela.

Pijani vozači

U oblasti saobraćaja za približno 50 odsto povećan je broj nezgoda. U prvom polugodištu na putevima u Lijevču i Potkozarju dogodilo ih se 267.

Još su lošiji trendovi u evidenciji prekršaja u saobraćaju, jer je u istom periodu ove godine registrovano više od 9.000 prekršaja ili 4.000 više nego u prvom prošlogodišnjem polugodištu.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Činjenica je da smo prošle godine imali rigoroznije epidemiološke mjere, kada saobraćaj nije imao sadašnji intenzitet. Ipak, ne može se izbjeći ni efekat pojačanih kontrolnih mjera na našim cestama. Konstantno provodimo akcije kontrole saobraćaja koristeći mjerače brzine kretanja, presretač i patrole – naglasio je Škorić.

U policijskom fokusu osim kontrole brzine kretanja su alkoholizam vozača i tehničko stanje vozila, gdje su podaci poražavajući i zahtijevaju veće angažovanje društvene zajednice.

Policijska uprava Gradiška je u prvih šest mjeseci ove godine iz saobraćaja isključila 257 vozila i 508 vozača.

Najčešći razlog za isključenje vozila iz saobraćaja je tehnička neispravnost, a kod vozača alkoholizam. Od navedenog broja vozača kod 364 je utvrđeno vožnja u alkoholisanom stanju, dok je 85 osoba bez položenog vozačkog ispita upravljalo vozilima.

Nasilje u porodici

Još jedan sektor djelovanja takođe ukazuje na sve prisutniji društveni problem, a to je nasilje u porodici. Prema policijskim podacima, ove godine bilo je 38 slučajeva nasilja u porodici, a prošle godine 24 slučaja. To su različiti oblici nasilja, fizičko i psihičko, između srodnika, mada prednjači nasilje među supružnicima.

Najčešći uzroci su dugogodišnji narušeni odnosi, alkoholizam, nepodnošljiva ekonomska situacija, netrpeljivost, nerazumijevanje…

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu