Banjaluka

Apel iz “Vodovoda” nakon najave TOPLOTNOG TALASA: Trošite vodu racionalno, izbjegnimo restrikcije

Vode nema previše ali je za sada ima dovoljno, poručili su iz gradskog “Vodovoda” uz napomenu da Banjalučani trebaju voditi računa o toj činjenici kada budu odlučivali da li će zalijevati travnjake, osvježavati dvorišta ili puniti bazene za kupanje.

Apel iz “Vodovoda” nakon najave TOPLOTNOG TALASA: Trošite vodu racionalno, izbjegnimo restrikcije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Za ovu sedmicu je najavljen novi toplotni talas sa visokim temperaturama vazduha, što sa sobom uvijek vuče i povećanu potrošnju vode za piće. Prethodni put su vrućine dovele do ekstremne potrošnje vode, uglavnom nenamjenske, što je u pojedinim dijelovima Banjaluke izazvalo niz problema, od smanjenog pritiska vode do potpune nestašice.

– Teško je napraviti procjenu šta nas očekuje u narednim danima. Nadamo se da će građani racionalno trošiti vodu – kazao je tehnički direktor u preduzeću “Vodovod” Darijo Kuprešak.

Disciplina

Iako se očekuje da će građani biti disciplinovani, dosadašnja iskustva su pokazala da to nije uvijek bio slučaj.

Kuprešak je kazao da svake godine s povećanjem temparatura vazduha dolazi i do povećane potrošnje vode u svim dijelovima grada.

– Ove godine je to nešto izraženije nego prethodne. U prosjeku, na dnevnom nivou potrošnja je povećana od 15 do 18 odsto – rekao je on.

Objasnio je da povećana potrošnja sama za sebe nije toliki problem koliko razlozi zbog kojeg do nje dolazi, te vremenski periodi kada dolazi do naglog povećanja potrošnje.

– Voda je prije svega namjenjena za piće, sanitarne i higijenske potrebe i eventualno za napajanje stoke na seoskom području. Mi imamo izraženu nenamjensku potrošnju vode, i to za zalijevanje travnjaka, bašta, osvježavanje dvorišta i punjenje bazena za kupanje – precizirao je Kuprešak.

Dnevna potrošnja

Dodaje da drugi problem predstavlja neravnomjerna potrošnje vode u toku jednog dana.

– Ona je svake godine sve izraženija, a ove godine posebno. U principu, najveći skok potrošnje vode imamo u večernjim časovima od 19 do 22 časa, što ukazuje da se radi o zalijevanju. Isto tako, povećana je noćna potrošnja, što nam je napravilo određene probleme u vodosnabdijevanju u prethodnom periodu – rekao je Kuprešak.

Pročitajte još

Objasnio je da “Vodovod” ima rezervoare u kojima budu određene zalihe vode u toku 24 sata.

– Voda iz tih rezervoara se koristi da se u toku dana izravnaju neravnomjernosti u potrošnji i oni se pune noću. Zbog velike noćne potrošnje imali smo problema s punjenjem na nekoliko mjesta. Zbog toga smo imali problema na nekoliko lokacija gdje je došlo do pada kompletnog sistema – objasnio je on.

Prigradska naselja

Naveo je da taj problem nije posebno bio izražen u gradskom, ali jeste u prigradskim dijelovima, koji se snabdijevaju sa vodozahvata Novoselija.

– U pojedinim dijelovima je bio izražen do te mjere da su domaćinstava u višim dijelovima imala smanjen pritisak ili su u večernjim satima potpuno ostajali bez vode – rekao je Kuprešak.

Navodi da je takvih problema bilo i u seoskom mjesnim zajednicama, ali ne u svim.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Vodovodni sistem “Gašića vrelo” je bio dosta stabilan. U zadnje vrijeme je bilo određenih problema, mada ne pretjeranih u Ljubačevu, Memićima i Javoranima. To je kratko trajalo i sa posljednjim padavinama situacija se poboljšala – naveo je Kuprešak.

Na platou Manjače, koji je obuhvaćen sistemom  “Banjica”, Kuprešak navodi da je vodosnabdijevanje bilo uredno, sa izuzetkom MZ Donjih Kola.

– Ona je integrisana u ovaj sistem ali on nije u potpunosti završen. Potrebna je izgradnja još jednog rezerovara i sanacija distributivne mreže, zbog čega je bilo problema u vodosnabdijevanju ovog dijela Banjaluke – rekao je on i podsjetio da je rješavanje ovog problema planirano kroz projekat “Voda 3”.

Mali kapacitet

Za taj dio je urađena projektna dokumentacija.

Naveo je da je sistem “Crno vrelo” pušten u rad, ali da ni u ovom slučaju nisu svi sistemi integrisani.

– U Gornjoj Pisakvici je posebno izražen problem sa vodosnabdijevanjem, jer se stanovništvo snabdijeva sa lokalnog izvora koji nema dovoljan kapacitet – precizirao je on.

Napominje da još uvijek postoji problem sa vodosnabdijevanjem ovog kraja.

– Trenutno je u toku izgradnja prepumpne stanice rezervoara i radi se na integrisanju ovog sistema u vodovodni sistem “Crno vrelo” – zaključio je Kuprešak.

Cisterne

Darijo Kuprešak je napomenuo da će za naselja koja imaju probleme s vodosnabdijevanjem Civilna zaštita grada Banjaluka organizovati cisterne za isporuku vode.

– Isto tako, i mi smo spremni da se uključimo ako bude trebalo – naveo je on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu