Politika

Cvijanovićeva odgovorila lideru SDA “Izetbegovićeva platforma pravljenja muslimanske države jača od potrebe i da odglumi toleranciju”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je mentalna i politička platforma lidera SDA Bakira Izetbegovića o pravljenju muslimanske države, kamuflirane konceptom neke građanske BiH, jača čak i od potrebe da makar odglumi toleranciju.

Cvijanovićeva odgovorila lideru SDA “Izetbegovićeva platforma pravljenja muslimanske države jača od potrebe i da odglumi toleranciju”
FOTO: SRNA

Cvijanovićeva je rekla da joj je drago što nije osujećen svečani i veličanstveni čin ustoličenja Njegovog preosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju i što je, na kraju, obesmišljena politika mržnje i haosa.

– Nažalost, bilo je mnogo kontaminiranih izjava, ne samo u Crnoj Gori već i u političkom Sarajevu. Tako je i Izetbgović, inače dokazani mrzilac Srba, Republike Srpske i Srbije, iznio najstrašnije uvrede na račun Srpske pravoslavne crkve, ponovo pokazujući da je ekstremista sa kojim teško da se može graditi suživot – rekla je Cvijanovićeva za Kurir.

Pročitajte još

Ona je istakla da želi napredak i mir svim državama u regionu, ali da zna da, “nažalost, nismo daleko odmakli u izgradnji međusobnih odnosa”.

Govoreći o odnosima Republike Srpske i Srbije, Cvijanovićeva je ukazala da nema ništa prirodnije od bliskosti i čvrste saradnje Srbije i Srpske, koja je i institucionalno utemeljena u Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama.

Prema njenim riječima, o obimu saradnje i ulaganjima Srbije širom Srpske najbolje svjedoči činjenica da, zahvaljujući trenutnom rukovodstvu Srbije, danas ne postoji gotovo nijedna opština od Hercegovine do Krajine u kojoj Srbija nije realizovala važan infrastrukturni projekat, bilo da je riječ o bolnicama, školama, vrtićima, mostovima, domovima kulture ili drugim objektima značajnim za lokalno stanovništvo.

– Trenutno radimo na realizaciji strateških projekata, poput hidroelektrane “Buk Bijela”, aerodroma u Trebinju, auto-puta Banjaluka – Beograd, kao i gasifikacije Republike Srpske. Ali da bismo razumjeli kakva destrukcija vlada u političkom Sarajevu, treba reći da oni nastoje da blokiraju ili opstruišu svaki od ovih strateških projekata –  dodala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je za Republiku Srpsku od suštinskog značaja ekonomski jaka i politička stabilna Srbija.

– Svakom njenom uspjehu se radujemo, jer dobro razumijemo da takva Srbija predstavlja najsnažniji oslonac Republici Srpskoj. Takođe treba reći i da se, osim ovih projekata, u tom političkom Sarajevu godinama se nastoji blokirati dotok novca Republici Srpskoj, a nažalost, u tome je često učestvovala i opozicija iz Srpske -navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o borbi protiv epidemije kovida 19, ona je naglasila da su institucije Srpske blagovremeno odreagovale na pojavu virusa korona.

– Iako pod strašnim pritiskom, uspjeli smo da očuvamo privredni život, kao i radna mjesta, na šta ukazuju i makroekonomski pokazatelji u prvoj polovini ove godine – rekla je je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, podaci govore o tome da je u ovom trenutku rekordna zaposlenost u Srpskoj, veća nego u periodu prije pandemije.

– Novi talas virusa upozorava nas da bitka sa kovidom ni izbliza nije gotova, tako da će trebati još mnogo truda, strpljenja i odgovornosti svih nas kako bismo na kraju izašli kao pobjednici i sa što manjim posljedicama – istakla je Cvijanovićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu