Društvo

"Plate se ne mogu povećati pregovorima" Poslodavci poslali jasnu poruku granskim sindikatima

Predsjednici granskih sindikata privrede pozvali su poslodavce da nastave pregovore i da se konačno potpišu kolektivni ugovori. Privrednici odgovaraju: "Ne sviđa nam se da nas sindikalci zovu na razgovore putem medija".

Radnici u pogonu tekstilne industrije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sindikalci su poziv drugoj strani uputili na konferenciji za medije, a potom i zvanično poslali dopis udruženjima poslodavaca da sjednu za poregovarački sto.

Oni upozoravaju da je nepostojanje granskih kolektivnih ugovora višegodišnji problem. Novi Zakon o radu je donesen još 2016. godine i bio je rok da se najkasnije za šest mjeseci potpišu granski i opšti kolektivni ugovor, podsjeća Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredu.

– Zakon o radu se ne može u potpunosti primjeniti ako nema kolektivnih ugovora. Suština ovih ugovora jeste da se utvrdi visina plata po grupama radnika, a kod nas je sada sve spalo na najnižu platu i ako poslodavac to isplati, čist je pred inspekcijom – pojašnjava Ružičić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Minimalac

Napominje da bi najniža plata trebalo da bude početna plata za nekvalifikovanog radnika, dok kod nas većina radnika ima minimalac, koji trenutno iznosi 540 KM.

U privrednim, proizvodnim i uslužnim delatnostima, dodaje, zaposleno je oko 189.000 radnika, a od toga ni 25.000 nije u javnom sektoru. U malom broju fabrika potpisani su pojedinačni kolektivni ugovori.

– Prosječna plata u građevinarstvu u avgustu iznosi 744 marke. Pa koji bi zidar radio za taj novac? Tu postoji osnovana sumnja da se novac daje u koverti. Radnik je oštećen za taj iznos kada ode u penziju, a država za poreze i doprinose – napominje Ružičić.

Pročitajte još

Poručuje i da pandemija ne može biti izgovor poslodavcima.

– Svi podaci govore o tome da produktivnost radnika raste, da je povećana dobit poslodavaca u godini korone. Nešto se mora činiti na povećanju plata kako bi i radnici nastavili s produktivnošću koju su ostvarili u posljednjih godinu dana – kaže on.

“Ne zovite nas robovlasnicima”

Predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih delatnosti RS, Dragana Vrabičić, pozvala je poslodavce da se odazovu i započnu pregovore kako bi potpisali kolektivne ugovore, a samim tim povećali plate radnika u privredi.

– Ovo je sve samo ne dostojanstveno. Radnici u privredi rade pošteno, pošteno zarađuju svoje plate, ali su te plate ispod svakog dostojanstva – rekla je ona.

Razgovor nije nikada problematičan, ali jeste kada se zakazuje putem medija, odgovaraju iz Unije udruženja poslodavaca RS.

– Sindikati uvijek mogu doći kod nas, ali ne sviđa nam se kada nas na pregovore pozivaju putem medija. Generalno, i kako vrijeme prolazi, važnost tih ugovora je sve manja jer ljudi sami dižu plate i popravljaju stanje – smatra predsjednik Unije Saša Trivić.

Imenovan da ispred poslodavaca vodi pregovore sa granskim sindikatima jeste dugogodišnji preduzetnik Dragutin Škrebić.

– Mi jesmo za to da sjednemo i razgovaramo, ali da nas ne nazivaju robovlasnicima i nekim ko muči radnike. Ipak, iznos plate se ne može povećati pregovorima, već zajedničkim radom kako bismo imali bolji privredni ambijent – zaključuje Škrebić.

Cijela plata ode na hranu

Predsjednik sindikata saobraćaja i veza Nebojša Đokić precizira da je inicijativa sindikata usmjerena ka tome da se konačno riješi sistem plata.

– Mi smo pregovarali već oko kolektivnog ugovora. Međutim, nismo se dogovorili u vezi najvažnijih stvari: cijene rada, regresa i naknade za minuli rad- poručuje Đokić, koji smatra da je došlo vrijeme da se dvije strane usaglase oko teksta ugovora.

Podsjeća da prosječna plata u sektoru saobraćaja iznosi 762 KM.

– To je nedopustivo mala plata i za skoro 300 maraka je niža od prosečne plate u Srpskoj. U sindikalnoj potrošačkoj korpi, koja iznosi 1.900 KM, učestvuje sa manje od 40 odsto. Kompletna plata ide samo na prehranu, jer vam za hranu mjesečno treba 740 maraka – precizira Đokić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu