Politika

"SAD su garant bezbjednosti ove zemlje" Džaferović nakon sastanka sa Eskobarom poručio da se BiH mora okrenuti reformama

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je, nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom, izjavio da su SAD najvažniji partner i garant razvoja dejtonske BiH, te da BiH mora nastaviti sa ispunjavanjem obaveza iz programa reformi.

"SAD su garant bezbjednosti ove zemlje" Džaferović nakon sastanka sa Eskobarom poručio da se BiH mora okrenuti reformama
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

SAD su garant bezbjednosti ove zemlje i to je za mene ključna poruka. Niko ne može umanjiti izgrađeni nivo reformi. BiH mora nastaviti evropskim putem i sa ispunjavanjem obaveza iz usvojenog programa reformi – rekao je novinarima Džaferović i dodao da BiH treba da ispuni 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komsije.

Džaferović kaže da je za njega najvažnija poruka da će mir i stabilnost BiH biti sačuvani.

Pročitajte još

– Ono što je za mene bitno je da je Eskobar rekao da ne može biti nikakvog unilateralnog umanjenja reformi u BiH. Sve što smo radili u 26 godina, uradili smo u skladu sa Dejtonom – naveo je on.

Džaferović ističe da bilo kakav dogovor o rješavanju krize mora proći kroz institucije BiH.

– Možete napraviti bilo kakav dogovor, ali ako to ne bude usvojeno u institucijama BiH, to ništa ne znači – naveo je Džaferović.

On je potvrdio da je na sastanku pomenuta ekonomska saradnja zemalja regiona.

– Moraju se raščistiti neke stvari kada je u pitanju `Otvoreni Balkan`. Što se mene tiče, BiH treba da ide putem regionalne saradnje – naveo je Džaferović.

Džaferović je napomenuo da je rekao da je veoma značajno da se rješava odnos sa susjedima.

– Prije svega Ugovor o granici i njegova finalizacija. Neprihvatljiva je bilo kakva zamjena teritorija – smatra Džaferović.

On kaže da nije bilo riječi o sankcijama prema političarima u BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu