Biznis

INVESTICIJE EIB U BiH Akcent na oporavku od pandemije i zelenoj tranziciji

Buduće investicije Evropske investicione banke (EIB) u BiH i regionu biće bazirane na oporavku od posljedica pandemije virusa korona i zelenoj tranziciji kada je riječ o energetskom sektoru, izjavila je direktor EIB-a za BiH i Crnu Goru Sandrine Friscija.

INVESTICIJE EIB U BiH Akcent na oporavku od pandemije i zelenoj tranziciji
FOTO: EMIL ČONKIĆ/RAS SRBIJA

Naše buduće investicije biće u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske komisije usvojenim 2020. godine, koji će omogućiti održivi razvoj i brži oporavak regiona od pandemije. Očekuje se da podstakne blizu 30 milijardi evra investicija za ključne projekte u regionu i ubrza razvoj privatnog sektora koji je u krizi drugu godinu zaredom – rekla je Friscija.

Pročitajte još

Prema njenim riječima, kada je u pitanju vitalna infrastruktura, EIB će povećati ulaganja u zelenu energiju i digitalni sektor u narednim godinama, podržati stvaranje snažnijeg, održivijeg i povezanijeg regionalnog tržišta, što podrazumijeva podršku razvoju infrastrukture iz oblasti transporta, željeznice, zdravstva i obrazovanja.

– Kao klimatska banka EU, EIB želi da predvodi zelenu tranziciju i investicije u smanjenje uticaja klimatskih promjena u regionu i BiH. EIB je 2020. donio novi Klimatski plan, gdje se obavezao da više od 50 odsto godišnjeg finansiranja usmjeri u zelene investicije i uloži bilion evra u održive i klimatske projekte tokom ove decenije. Ovo se odnosi na cijeli svijet, ne samo na Balkan – rekla je Friscija za sarajevsko “Oslobođenje”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu