Politika

Galijašević: Otkazivanje posjete Milanovića šamar međunarodnom položaju BiH

Otkazivanje posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića je šamar međunarodnom položaju BiH, jer se potvrđuje da je nebezbijedan prostor za predstavnika zemlje koja je članica EU i NATO pakta, smatra stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

Galijašević: Otkazivanje posjete Milanovića šamar međunarodnom položaju BiH
FOTO: DANIEL NOVOTNY/EPA

Galiješević je rekao da su postojali razlozi za otkazivanje posjete Milanovića Srednjoj Bosni zato što je prema njemu u Sarajevu stvorena neprijateljska atmosfera, a tu su i svakodnevna ratnohuškačka retorika, organizovane terorističke grupe i neprijateljski orijentisana OBA.

On je ukazao na način na koji o Milanoviću govore lider SDA Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Šefik Džaferović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Prema njegovim riječima, stvorena je atmosfera mržnje, ratnohuškačka retorika koja treba da sakrije nespremnost Bošnjaka da provedu bilo kakvu reformu.

Pročitajte još

– Predsjednik Hrvatske treba da dođe u zemlju u kojoj na najružniji način o njemu govore oni koji predstavljaju najbrojniji, bošnjački narod i najveću organizovanu političku stranku islamske orijentacije SDA – rekao je Galijašević.

On je ukazao da je “puno je organizovanih grupacija sposobnih da izvrše terorističe akte, pogotovo na području Srednje Bosne, gdje je trebalo da dođe, a on je došao u fokus jer štiti hrvatske interese u BiH”.

– Mnogo je na tom području radikalnih muslimana, paradžemata, vehabijskih naselja, povratnika sa sirijskog ratišta, pripadnika ISIL-a i Al-kaide koji su ušli uz ilegalne migracije – napomenuo je Galijašević.

On je dodao i da je ministar bezbjednosti Selmo Cikotić “povezan sa ratnim zločinima nad Hrvatima na tom području”, da se protiv njega “vodi istraga jer je tokom svjedočenja počeo sam sebe optužuje”. Ukazao je i na to da je podignuta optužnica protiv njega zbog zloupotrebe položaja dok je bio ministar odbrane.

Galiješvić kaže da direktor OBA Osman Mehmedagić i Cikotić nisu ljudi koji mogu da garantuju bezbjednost, naglasivši da su bezbjednosne službe opterećene ratnom strukturom AID-a.

– Kroz OBA se najviše pokazuje ratna obavještajna politika koju je provodio AID – tvrdi Galijašević.

Iz Milanovićevog kabineta danas je saopšteno da je otkazana posjeta predsjednika Hrvatske BiH zbog bezbjednosnih razloga.

– Odluka o otkazivanju posjete temelji se na bezbjednosnoj procjeni nadležnih institucija Hrvatske – navedeno je u saopštenju.

Nakon što je otkazana posjeta, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić rekao je da nisu postojali nikakvi podaci koji bi ukazivali na bezbjednosnu prijetnju ili ugroženost predsjednika Hrvatske tokom boravka u BiH.

On je naglasio da je “BiH potpuno sigurna zemlja za sve, pa i najviše strane zvaničnike”.

“Jutarnji list” piše da je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) dostavila Milanoviću na sto informacije kako u BiH ne bi bio lijepo dočekan.

Iz MUP-a Srednjobosanskog kantona su naveli da je situacija po svim bezbjednosnim parametrima zadovoljavajuća.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu