Banjaluka

Druga faza projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“: Cilj unapređenje kvaliteta života i aktivan angažman građana

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, kojeg finansira Vlada Švajcarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, ušao je u svoju drugu fazu, a Banjaluka je partnerska jedinica lokalne samouprave.

Druga faza projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“: Cilj unapređenje kvaliteta života i aktivan angažman građana
FOTO: GRAD BANJALUKA

Cilj druge faze projekta jeste unapređenje kvaliteta života građana BiH kroz osnažene, rodno odgovorne mjesne zajednice koje potpomažu aktivan angažman građana u javnom životu.

U sklopu toga održani su PCM treninzi, odnosno radionice, koje će pomoći učesnicima da pripreme i kandiduju po jedan manji projekat iz svoje mjesne zajednice za realizaciju i finansijsku podršku Grada i projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

Projektni prijedlozi u izabranim mjesnim zajednicama biće definisani kroz održavanje foruma građana čije je održavanje planirano tokom marta ove godine. Za finansiranje ovih projektnih prijedloga, Grad Banjaluka je obezbijedio 70 odsto sredstava, dok ostatak finansira projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ .

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prvom danu PCM treninga prisustvovala je i savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo, koja je istakla da su mjesne zajednice od velikog značaja za jednu lokalnu zajednicu, te da se u proteklom periodu mnogo pričalo upravo o tome.

Pročitajte još

– Mjesne zajednice su nam izuzetno bitne. Ja se nadam da ćete danas i sutra, u toku ovih radionica, imati priliku da naučite nešto novo i korisno – poručila je savjetnica gradonačelnika.

Dodala je da je želja Grada Banjaluke da maksimalno podrži projekte koje UNDP realizuje u lokalnoj zajednici.

– Nadam se da ćete maksimalno da iskoristite priliku, da naučite nešto na ovim seminarima, da napišete dobre projektne prijedloge i da napravite neke akcije i kampanje u vašim mjesnim zajednicama. Ja se nadam da ćete imati priliku da delegirate određene probleme i izazove sa kojima se susrećete, a nama u Gradskoj upravi će to biti od velikog značaja kada budemo planirali naš rad – poručila je Milada Šukalo.

Istakla je kako je uvjerena da će kroz ovaj izuzetno bitan projekat mjesne zajednice da ožive u potpunosti.

– Kroz ovaj projekat ćemo dobiti i određenu opremu koja će svakako doprinijeti tome da imate funkcionalno i kvalitetno mjesto gdje ćete moći da radite – zaključila je ona.

U realizaciji projektnih aktivnosti druge faze, sa područja Grada Banjaluka učestvuje pet mjesnih zajednica, tačnije Priječani, Bistrica, Starčevica, Obilićevo 2 i Petrićevac. Cilj ove radionice, koja se dva dana održava u gradu na Vrbasu, jeste unaprijediti znanja i vještine učesnika u oblasti pripreme i pisanja projektnih prijedloga.

Podsjećaju da je Grad Banjaluka učestvovao i u prvoj fazi realizacije ovog projekta pa je ovo nastavak dobre saradnje i uvođenja primjera dobre prakse u radu na lokalnom nivou.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu