Društvo

"Ovo nije dobro mjesto za nuklearni otpad" Najavljena izrada strategije za zaštitu interesa BiH (FOTO)

Do kraja ovog mjeseca trebalo bi da bude izrađena strategija za zaštitu interesa BiH u vezi sa odlaganjem nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

"Ovo nije dobro mjesto za nuklearni otpad" Najavljena izrada strategije za zaštitu interesa BiH (FOTO)
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je poručeno nakon sastanka Pravnog tima za izradu ove strategije koji je održan u Novom Gradu.

Predsjednik udruženja „Grin tim“ iz Novog Grada Mario Crnković izrazio je zadovoljstvo što će biti urađena ova strategija.

Pročitajte još

– Činjenica je da smo u kašnjenju to je naš stav, stav građana svih nas kojima su životi ugroženi namjerom Hrvatske da radioaktivni otpad smjesti uz rijeku Unu, naš stav je da stvari moraju hitno biti završene do kraja marta u skladu sa najavama, pored toga jako je važno da pravni tim, da ekspertski tim, da svi zajedno  podnesu izvještaje šta su  do sada uradili, a šta nisu, koji su to izazovi sa kojima se susreću da možemo već ove godine imati definisane konkretne korake koji će rezultovati tužbom ka Republici Hrvatskoj, žao nam je što se ovo nije desilo ranije – naveo je on.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Crnković dodaje da je ovo udruženje i nevladin sektor imalo više aktivnosti o temi Trgovska gora nego vlast BiH.

– Da li će BiH tužiti Hrvatsku ili ne, nije moje da nagađam, ali ono što mogu sigurno reći  da će se građani organizovati na svoje načine, da će tužba sigurno ići, da li od građana kao grupa, da li kao nevladin sektor, ali građani će se sigurno boriti i izboriti za svoja prava – ističe on.

Skladište otpada na Trgovskoj gori bilo bi najveća prijetnja za Novi Grad jer je najbliži ovoj lokaciji.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača podsjeća da su i nedavni zemljotresi u blizini Petrinje koja je 20-tak kilometara udaljena od Trgovske gore dokaz da ovo nije dobro mjesto za nuklearni otpad.

– Imamo i evropsku regulativu koja reguliše da otpad koji je nastao na prostoru jedne države bi trebalo da se lageruje i skladišti u toj državi tako da smatramo da bi najbolja lokacija za taj otpad bila Vrbina, u opštini Krško gdje je svih ovih godina i radila nuklearka i to bi bilo najidealnije i najbezbjednije jer ne bi bilo ni transporta kroz Hravtsku – rekao je Drljača.

On smtra da Hrvtska žuri sa svojim planovima u vezi sa odlaganjem otpada iz Nuklearne elektrane Krško.

– U svim dokumentima, godina koja je jako važna je 2023. to je ustvari godina u kojoj bi nukelarka Krško trebalo da završi svoj rad, rad nuklearke je bio predviđen na 40 godina međutim imaju informacije i izajve da će se njen rad produžiti za još 20 godina, važno je da nuklearka ima privremeno skladište koje je predviđeno za taj rok rada od 40 godina, to znači da će do 2023. to privremeno skladište biti puno  istrošenog goriva i otpada i da će Hrvatska i Slovenija morati da učine nešto sa tim otpadom kako bi mogle da da produže taj radni vijek – objasnio je Drljača.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

On je dodao da određeni politički pokreti u Austriji zahtjevaju da se zatvori nukelarka Krško jer između ostalog radi zastarjelom tehnologijom.

Pravni tim najvaljuje da će do kraja mjeseca da završi startegiju za zaštitu interesa BiH u kojoj će biti smjernice na koji način spriječiti odlaganje nuklearnog otpada u bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori. Predsjedavajući ovog tima Željko Bogut vjeruju da problem sa Hrvatskom mogu riješiti u dobrom duhu te da nikome nije u interesu da se naruše odnosi između ove dvije države.

– Radimo analizu nisu to samo pravne mogućnosti, to su način djelovanja i smjernica za sinergiju djelovanja svih organa vlasti koji su adekvatni da bi mogli nešto učiniti po ovom pitanju, ovo nije samo pravno pitanje, mi znamo da je ovo i političko pitanje i kada bi bilo samo pravno pitanje pravni tim bi vrlo lako i jednostavnio donio dokument na temelju kojeg bi se djelovalo, ovaj proces traje šest godina i potrebna je analiza svih dokumenata i nemamo još ni sa Hrvatske strane jasne namjere da će to biti baš ta lokacij Trgovska gora, ostavljene su mogućnosti da bi moglo doći do dogovora, možda da se taj otopad odloži u Sloveniji – izjavio je Bogut.

Ukoliko Hravtska bude na Trgovskoj gori odlagala otpad iz Nuklearne elktrane Krško to će biti opasnost za oko 250.000 stanovnika iz 13 opština. Ova lokacija je u blizini i rijeke Une.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu