Svijet

"Embargo na gas bi pocijepao Evropu" Birnbaum tvrdi da je snabdijevanje energijom Njemačke nedovoljno osigurano

Šef njemačkog energetskog koncerna Eon Leonhard Birnbaum upozorio je da bi embargo na uvoz ruskog gasa pocijepao Evropu.

"Embargo na gas bi pocijepao Evropu" Birnbaum tvrdi da je snabdijevanje energijom Njemačke nedovoljno osigurano
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

Ako mislimo da možemo da osiguramo snabdijevanje u Njemačkoj bez da se zajedno brinemo o drugim državama, onda bi to dovelo do cijepanja EU, naglasio je Birnbaum za dnevnik Handelsblat.

Na pitanje da li bi EU trebalo odmah da odustane od uvoza ruskog gasa, kazao je da bi takva odluka bila pogrešna.

Pročitajte još

– Nije da će samo Njemačka biti tom odlukom teško pogođena, već bi Evropa imala masivni problem. Na primjer Slovačka je u potpunosti zavisna od ruskog gasa, a zemlje kao Češka i Austrija danas uvoze veći dio gasa iz Rusije. I u mnogim drugim zemljama EU značajan dio gasa se uvozi iz Rusije – objasnio je Birnbaum.

On je podvukao da se to pitanje ne smije tretirati nacionalnom temom.

Istakao je da je snabdijevanje energijom Njemačke nedovoljno osigurano.

– Posljednjih nedjelja smo naučili da strateška zavisnost može biti problematična. To smo naučili na teži način, da kao Evropa, a posebno kao Njemačka, nismo dovoljno pridali pažnju bezbjednosti snabdijevanja – objasnio je on.

Birnbaum je ocijenio da je neophodno, kako se Evropa ne bi uvela u tešku ekonomsku krizu, da se izrade studije o posljedicama embarga na ruski gas po privredu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu