Društvo

Epidemija nije zaustavila investicije: Projekti u Gradiški u doba korone

Izgradnja infrastrukture, objekata u funkciji zdravstvene zaštite, obrazovanja, vrtića, seoskih domova, gradskih trgova, vodovoda i drugi projekti od vitalnog značaja za Gradišku nisu zaustavljeni ni tokom epidemije virusa korona.

Epidemija nije zaustavila investicije: Projekti u Gradiški u doba korone
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Među vitalnim objektima koji su završeni, te u posljednjih mjesec dana stavljeni u funkciju su gradska obilaznica, zgrada vrtića u Brestovčini, ambulanta u Donjoj Jurkovici, put u Jazovcu… Osim toga, novim investicijama načinjeni su krupni koraci i na planu jačanja društvenih kapaciteta, prvenstveno u oblasti informisanja, kulture i sporta.

Osim novca iz gradskog budžeta, značajan udio u finasiranju obezbijedili su Vlada Republike Srpske, Vlada Srbije, Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije… Novi vrtić “Bambi” u prigradskom naselju Brestovčina, izgrađen je uz pomoć vlada Srbije, Republike Srpske i Gradske uprave. Ovde su stvoreni uslovi za smještaj 180 mališana u šest vaspitnih grupa. Izgradnja ovog objekta koštala je 2,5 miliona KM.

– Želimo da za djecu stvorimo ugodan ambijent, a roditelji da budu rasterećeni. Dobili smo grant Vlade Srbije u iznosu od 500.000 evra, a Gradska uprava je uložila milion i po KM – naglasio je Zoran Adžić, gradiški gradonačelnik.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Obilaznica Brestovčina – Čatrnja, duga 5,7 kilometara, koja povezuju magistralne puteve Gradiška – Klašnice i Gradiška – Kozarska Dubica, puštena je u saobraćaj. Vrijednost radova je 16,3 miliona KM. Ova obilaznica olakšava pristup carinskom terminalu i bitno utiče na umanjenje gužvi u gradu. Za izgradnju obilaznice Brestovčina – Čatrnja, Vlada Republike Srpske izdvojila je 10 miliona KM, Savjet ministara i Uprava za indirektno oporezivanje BiH 3,8 miliona, dok je 2,5 miliona KM obezbijeđeno iz budžeta grada Gradiška. U planu je izgradnja i istočnog dijela obilaznice, od kružne raskrsnice u Bretovčini do Gradiške, dužine dva kilometra, za šta je potrebno dodatnih šest miliona KM.

LJubiša Bencuz, predsjednik Savjeta MZ Brestovčina, smatra da je izgradnja obilaznice takođe veoma značajna sa stanovnike ove mjesne zajednice. U Donjoj Jurkovici izgrađena je zgrada ambulante porodične medicine vrednosti 200.000 KM. Veći dio novca obezbijedila je Gradska uprava, a Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske uložio je 45.000 KM.

Direktor Doma zdravlja Gradiška, Siniša Adžić, nakon izgradnje i opremanja ambulante u Donjoj Jurkovici najavio je i gradnju ambulante u Orahovi. U MZ Jazovac asfaltirano je 1.600 metara puta. Izgradnju ove dionice finansirali su Gradska uprava sa 55.000 KM, a po 45.000 KM obezbijedili su Republički sekretarijat za raseljene i migracije, te mještani. Asfaltirana dionica spaja Jazovac i Ćelinovac. Ova saobraćajnica je dio mreže asfaltnih lokalnih puteva od Dušanova i Mašića do Kijevaca i Turjaka, a povezuju mještane potkozarskih sela sa Gradiškom i Banjalukom.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Naša je obaveza da obezbijedimo uslove seoskom stanovništvu da ostanu na svojim imanjima i da imaju dobru saobraćajnu komunikaciju. Time će moći uspješnije da se bave poljoprivredom i drugim djelatnostima – izjavio je za Srpskainfo gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Lokalna uprava konstantno investira u izgradnju infrastrukture u svih 56 gradiških mjesnih zajednica, stvarajući time bolje uslove života u ruralnim sredinama, naglašavju u lokalnoj upravi.

Gradu Gradiška, na sastanku kojeg je u Sarajevu organizovao UNDP u okviru MEG 2 projekta, uručene su četiri plakete za izvanredne rezultate u periodu od 2016. do 2020. godine. Plakete su dodijeljene u oblasti liderstva, predstavničke uloge, odlučivanja i nadzorne uloge tijela predstavničke vlasti, transparentnosti i odgovornosti lokalnih vlasti, učešća javnosti u procesu donošenja odluka i sveukupnih rezultata u periodu 2016 – 2020. godina.

Time je grad na Savi pobijedio u sve četiri oblasti, u konkurenciji 18 lokalnih uprava.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, zajedno sa Zoranom Adžićem, gradonačelnikom Gradiške i Rajkom Romićem, direktorom RTV Gradiška, ozvaničila je početak emitovanja programa Televizije Gradiška. Radi se o javnom mediju koji s Radio Gradiškom i portalom RTVG čini zajedničko preduzeće.

Televizijski kablovski kanal emituje program od sedam do 22 sata. Centralno mjesto, rekao je Nebojša Ristić, urednik RTV Gradiška, ima informativni program uključujući direktne prenose skupštinskih sjednica Grada Gradiška. Osim toga, važno mjesto u TV programu imaju dokumentarne, obrazovne i zabavne emisije.

Gradski arhiv

Oformljen je Arhiv grada Gradiška u zgradi Kulturnog centra. Na 255 kvadratnih metara smješteno je 800 metara dokumentarne građe, ranije čuvane na tri neuslovne lokacije. Sljedeći korak je digitalizacija arhivske građe, kako bi ona bila što bolje očuvana, a pretraga funkcionalnija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu