Društvo

Zvornik proslavlja 612. rođendan: Gradonačelnikove pohvale vukovcima, strijelcima, planinarima, novinarima i snimateljima

Gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović, danas je, povodom 612. rođendana i Dana grada Zvornika, upriličio prijeme za vukovce srednjih škola, strijelce protivgradne zaštite, predstavnike Planinarsko ekološkog udruženja „Korak“ i Planinarskog društva „Mladost“, novinare i snimatelje.

Zvornik proslavlja 612. rođendan: Gradonačelnikove pohvale vukovcima, strijelcima, planinarima, novinarima i snimateljima
FOTO: ARHIVA GRADA ZVORNIK

Ova generacija je iznjedrila 20 vukovaca, a među njima su i dva učenika generacije četvrtog stepena, te još dva učenika generacije trećeg stepena.

– Povodom Dana grada imamo tradicionalne susrete. Danas smo najprije bili s vukovcima srednjih škola; to su djeca koja će već u jesen otići na fakultete širom regiona sa željom da svoje znanje šire i usavršavaju se. Zahvalan sam im na uspjehu, kao i njihovim porodicama, njihovim profesorima i direktorima škola. Grad po običaju za sve svoje vukovce obezbjeđuje stipendiju za prvu godinu studija, a kasnije to pravo ostvaruju na osnovu uspjeha u toku studiranja – rekao je gradonačelnik.

FOTO: ARHIVA GRADA ZVORNIK
FOTO: ARHIVA GRADA ZVORNIK

Govoreći o strijelcima protivgradne zaštite, prvi čovjek grada rekao je da su oni još jedna važna kategorija koji pružaju zaštitu svima nama.

– Dežuraju, naročito u vremenu kada su učestale pojave vremenskih nepogoda. Njihov doprinos je nemjerljiv u očuvanju prije svega poljoprivrednih usjeva, voćnjaka, a onda i svih materijalnih dobara koje naši sugrađani imaju. Oni su nekoliko dana u bliskom periodu imali svakodnevna dejstva i moram reći da su svoj posao obavili na visokom nivou. Zahvalni smo im na revnosti u poslu koji rade – rekao je Stevanović.

Gradonačelnik je primio i predstavnike planinara, za koje je poručio da su među najsavjesnijim sugrađanima u starosnim populacijama kojim pripadaju, jer su svojim entuzijazmom i posvećenošću opštim dobrima pokazali da gledaju daleko unaprijed i da ne razmišljaju o vlastitim interesima.

FOTO: ARHIVA GRADA ZVORNIK
FOTO: ARHIVA GRADA ZVORNIK

– Oni su i ove i prošle godine očistili našu gradsku kapiju, kao i Jerininu stazu strasti, i na tome smo im neizmjerno zahvalni. Naša saradnja traje već nekoliko godina. Prošle godine Gradska uprava im je dodijelila na korištenje zgradu osnovne škole u Liješnju za potrebe planinarskog doma. Adaptirali su je u velikoj mjeri i nastavljaju sa izvođenjem radova kako bi to bio funkcionalan objekat za njihove aktivnosti. Radi se o ozbiljnim ljudima raznih starosnih dobi organizovanih u dva planinarska društva, koja imaju besprijekoran odnos, funkcionišu kao jedan, a čak imaju prijedlog da se spoje u jedno planinarsko društvo – naveo je on.

Sve što se dešava, ako to nisu zabilježili i široj javnosti prikazali mediji, kao da se nije dogodilo, rekao je gradonačelnik, obraćajući se novinarima i snimateljima na prijemu priređenom njima u čast.

FOTO: ARHIVA GRADA ZVORNIK
FOTO: ARHIVA GRADA ZVORNIK

– Hvala vam što pratite naš rad tokom ove i prethodnih godina, hvala vam što nam skrećete pažnju i tamo gdje nismo na vrijeme i adekvatno reagovali, kao i što o dobrim stvarima koje se dešavaju i u okviru Gradske uprave i uopšte života našeg grada izvještavate sugrađane i širu javnost. Medijske kuće za koje radite su uvijek dobrodošle, mi se trudimo da budemo kooperativni sa svima, a sve u interesu informisanosti naših sugrađana – istakao je Stevanović.

Anđela Mitrović, učenik generacije SŠC „Petar Kočić“, rekla je da se uz dobru organizaciju, rad i trud, mogu postići i dobri rezultati.

Ana Erak, učenik generacije TŠC, istakla je da je mnogo teško doći do ovakvog uspjeha, ali da se trudila tokom cijelog školovanja.

Vukovac Sofija Gutalj zahvalila se školama koje su ih vodile kroz prve korake obrazovanja, kao i Gradu koji je taj trud i rad nagradio, a prije svega svojim roditeljima koji su im sve omogućili.

Aldini Mujkić, učenici generacije trećeg stepena u SŠC „Petar Kočić“, nije bilo teško doći do dobrog rezultata, jer se trudila, a i voli to što je završila.

Risto Zekić, učenik generacije trećeg stepena u TŠC, zahvalio se prije svega direktoru škole, jer im je obezbijedio dobre uslove i kvalitetnu nastavu, kao i roditeljima, koji su uvijek njegova podrška.

Strijelac Gordana Simanić iz Lokanja rekla je da su ona i njene kolege odgovorni, jer rade takav posao koji to zahtijeva. Zahvalni su na prijemu koji svake godine povodom Dana grada gradonačelnik organizuje za njih i zadovoljni su saradnjom s Gradskom upravom.

„Korakovac“ Zoran Smiljanić takođe se zahvalio Gradskoj upravi bez koje, kako je rekao, ne bi mogli mnogo toga postići.

– Naša je volja jaka da nakon 40 godina imamo planinarski dom, ali bez podrške Gradske uprave i drugih donatora teško bismo to odradili. Završili smo prvu fazu adaptacije objekta i nastavljamo dalje – istakao je Smiljanić i pozvao sugrađane da im se pridruže u šetnjama i boravku u prirodi.

Vukovcima su danas uručene knjige i novčane nagrade od po 200 KM, odnosno za učenike generacije od po 300 KM.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu