Svijet

Putina uporedio sa NACISTIČKIM DIKTATOROM: Duda kritikuje Makrona i Šolca zbog razgovora sa predsjednikom Rusije

Predsjednik Poljske Andžej Duda kritikovao je što predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc, i pored rata u Ukrajini, i dalje razgovaraju sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Putina uporedio sa NACISTIČKIM DIKTATOROM: Duda kritikuje Makrona i Šolca zbog razgovora sa predsjednikom Rusije
FOTO: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL /EPA

Iznenađen sam zbog svih tih razgovora koji se vode sa Putinom, posebno kancelara Šolca i predsjednika Makrona. Ti razgovori ne donose ništa – kazao je Duda za njemački dnevnik Bild.

Pročitajte još

Duda je podvukao da je Putin odgovoran za slanje vojske u Ukrajinu.

– Situacija je slična kao i sa Adolfom Hitlerom tokom Drugog svjetskog rata. Da li je neko tokom Drugog svjetskog rata razgovarao na ovaj način sa Hitlerom? – upitao je predsjednik Poljske.

Dalje je nastavio predsjednik Poljeske.

– Da li je neko govorio da Hitler mora sačuvati ugled? Da se nešto mora učiniti kako ne bi ponizili Hitlera? Takvi razgovori i zahjtevi mi nisu poznati – konstatovao je Duda.

Optužio je njemačku privredu da joj je potpuno svejedno šta se dešava sa Ukrajinom, šta je sa Poljskom.

– Oni kažu želimo poslove, želimo da zarađujemo, a sa Rusijom se mogu praviti poslovi. Želimo da kupimo jeftin gas i uvozimo naftu. Možda njemačka privreda ne vjeruje da bi ruska vojska mogla ponovo proslaviti veliku pobjedu u Berlinu i dio Njemačke zaposjednuti. Mi Poljaci znamo da je to moguće. Zato pozivamo svijet i Evropu da ne posluju više sa Rusijom – kazao je Duda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu