Politika

Vulin ubijeđen da Vučić neće popustiti pod pritiskom “Srbija će izdržati da NE UVEDE SANKCIJE RUSIJI”

Da na čelu Srbije nije Aleksandar Vučić ne bih imao ni najmanju nadu da će Srbija izdržati da ne uvede sankcije Rusiji, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Vulin ubijeđen da Vučić neće popustiti pod pritiskom “Srbija će izdržati da NE UVEDE SANKCIJE RUSIJI”
FOTO: TIBOR ROSTA/EPA

Vulin je rekao da je u istoriji srpskog naroda svaka generacija Srba iskoristila priliku da Rusima kaže “ne”, ali da se poslije nekoliko godina, kako je rekao, ispostavilo da opstanak države zavisi od ruskog “da”.

– Kroz istoriju, od 19. vijeka pa do danas, Srbi nisu mogli da riješe ni jedno ključno nacionalno pitanje bez aktivnog i često po Rusiju vrlo skupog učešća, ali je bilo i onih koji su pokušavali da rješavanje srpskih nacionalnih pitanja traže u odricanju od Rusa i svaki put su morali da priznaju krah takve politike – kazao je Vulin.

Dodao je da je istorijski uspjeh što je Vučić uspio da stvori prijateljske odnose sa Kinom i upitao šta bi bilo kada bi oni koji traže od Srbije da uvede sankcije Rusiji to zatražili i za Kinu.

Pročitajte još

– Sumnja li neko da bi poraz i posljedični raspad Rusije o kom maštaju generacije zapadnih državnika i generala ojačao Šiptare i sve one koji osnaženu Srbiju Aleksandra Vučića vide kao prijetnju i predmet mržnje. Vučić nije mali Rus, on je veliki Srbin. Zbog takvih primjera čuvanja časti obraza, date riječi i nezaboravljanja svega što nas vezuje sa Rusima, Srbi su narod koji na istorijskoj mapi zauzima više mjesta nego na geografskoj karti svijeta – kazao je Vulin.

Komentarišući zahtjev njemačkog kancelara Olafa Šolca da Srbija prizna nezavisnost Kosova ako želi da uđe u EU, Vulin je ironično upitao da ako nije interes da se odbrani na Kosovu i Metohiji, onda da Srbija prizna Kosovo i tako pomogne stvaranje “velike Albanije”.

– Ako nam nije interes da sačuvamo 800.000 Srba koji žive za Srbiju i čija snaga može da obnovi Srbiju, onda da popustimo. Mi nemamo kuda osim da opstanemo – zaključio je Vulin.

FOTO: BUDUĆNOSTSRBIJEAV/INSTAGRAM
FOTO: BUDUĆNOSTSRBIJEAV/INSTAGRAM

Komentarišući rezoluciju EP o Srbiji u kojoj se kaže da neće otvoriti nijedan klaster dok ne uvede sankcije Rusiji i da li je došlo vrijeme da se napuste evrointegracije, Vulin kaže da je EU odustala od Srbije i od drugih zemalja sa Balkana, a ne obratno.

– Sjeverna Makedonija je promijenila ime, poništila referendum, podijelila zemlju, dala pola vlasti Šiptarima, iako oni čine 25 odsto stanovništva, učlanila se u NATO i opet nije dovoljno ni da počnu da ih maltretiraju pitanjima i promjenjivim politikama ni za narednih pedesetak godina – kazao je Vulin.

Sa druge strane, kaže Vulin, Srbija je kako bi postala dio Evropske unije, 5. oktobra srušila svoj ustavni poredak, izručila Hagu sve svoje državnike, vojnike i policajce.

– Da bi EU komesari bili malo bolje raspoloženi, Srbija je prećutala umanjivanje RS, dopustila da se razbije državna zajednica SCG i nije rekla ni riječi dok su Srbi u Crnoj Gori trpili progon – naveo je Vulin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu