Svijet

Hrvatske vlasti zamrzle cijene goriva, osim na pumpama na auto-putevima

Hrvatska vlada odlučila je danas da zamrzne cijene goriva na svim benzinskim pumpama, osim na auto - putevima, na sadašnjem nivou, pa će tako evrodizel koštati 13.08 kuna, benzin 13.50, a plavi dizel 9.45 kuna po litri (jedan evro vrijedi oko 7,5 kuna).

Hrvatske vlasti zamrzle cijene goriva, osim na pumpama na auto-putevima
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Na autoputevima cijene evrodizela će rasti i sada iznos 13.57 kuna, za evrosuper 95, 14.06 kuna.

Odluka o cijeni goriva donijeta je na današnjoj telefonskoj sjednici vlade, a premijer Andrej Plenković je u obraćanju medijima rekao da će ove cijene biti primjenjivane od sutra, a važiće dvije sedmice.

Uredba se, dodao je, ne odnosi na premium goriva.

– Od početka ovog snažnijeg rasta cijena reagovali smo smo već nekoliko puta, a ukoliko bude potrebe reagovaćemo i dalje. S obzirom na dosadašnje uštede šaljemo jasnu poruku da radimo sve kako bi se ublažio udar na standard građana – poručio je Plenković na vladinom tviter nalogu.

Pročitajte još

– Da nije bilo svih vladinih mjera, cijena dizela bila bi 16.64 kune, benzin 15.95, plavi dizel 11.83 – rekao je. Dodao je da su “zahvaljujući svim dosadašnjim vladinim mjerama cijene benzina niže za 2.45 kuna, dizela 3.56 kuna, a plavog dizela za 2.38 kuna po litri”.

Precizirao je da će od sutra jedino rasti cijene evrosupera 95 i evrodizela na autoputevima.

– Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera doprinosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intenzivnu turističku sezonu – rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je rekao da vlada ovim mjerama utiče na smanjenje inflacije.

– Vlada može smanjiti poreze, ograničiti dažbine, formirati cijene, ali ne može sve. Ovo je trenutak da svi budemo odgovorni. Podesićemo mjere tako da zaštitimo standard građana i da svi poslovni subjekti ostanu na nogama – rekao je Plenković, prenijeli su hrvatski mediji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu