Biznis

Visoke cijene ometaju sankcije SAD i EU: Kina potrošila 18,9 milijardi dolara na kupovinu ruske nafte

- Rusija je od prodaje energenata Kini i Indiji zaradila 24 milijarde dolara za samo tri mjeseca nakon početka napada na Ukrajinu, izvještava Blumberg.

Visoke cijene ometaju sankcije SAD i EU: Kina potrošila 18,9 milijardi dolara na kupovinu ruske nafte
FOTO: VESNA LALIĆ/RINGIER

To, prema ocjeni njujorške agencije, pokazuje koliko visoke globalne cijene energije ograničavaju napore SAD i Evrope koje žele da kazne ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kina je potrošila 18,9 milijardi dolara na kupovinu ruske nafte, gasa i ugalj tokom tri mjeseca do kraja maja, što je skoro duplo više nego godinu dana ranije, pokazuju najnoviji podaci kineske carine. Indija je u istom periodu za nabavku ruskih energenata izdvojila 5,1 milijardu dolara, ili preko pet puta više nego prije godinu dana.

Pročitajte još

Rusija je, s druge strane, zabilježila rast prihoda od 13 milijardi dolara od izvoza energije u te dvije zemlje u odnosu na iste mjesece 2021, što joj pomaže da nadoknadi smanjene kupovine iz SAD i nekih drugih zemalja koje su zabranile ili smanjile uvoz kako bi kaznile Rusiju zbog rata.

Te zabrane su dovele do rasta cijena energenata uslijed jagme za alternativnim izvorima snadbijevanja i podstakle inflaciju koja prijeti da velike ekonomije gurne u recesiju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu