Biznis

RECESIJA ULIVA STRAH Amerika već u problemu, Evropa se još drži, a evo šta donosi “drugo poluvrijeme” krize

Globalna kriza, te inflacija, podizanje kamata, zaoštravanje monetarnih politika.... scenarija su koja u mnogim zemljama nisu viđena i po četiri decenije unazad.

RECESIJA ULIVA STRAH Amerika već u problemu, Evropa se još drži, a evo šta donosi “drugo poluvrijeme” krize
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Nakon Evropske centralne banke i FED je tokom prošle nedjelje povećao kamatne stope i sada je sve više upozorenja da je svijet na pragu recesije.

Za Ameriku se kaže da je već ušla u recesiju, a za Evropu da je na pragu. Ocjena je i da posljedice mogu da budu ozbiljne i da će je trpiti ne samo građani, već i globalni investitori, privreda i uopšteno svjetska ekonomija.

Amerika tehnički u recesiji

FED je tokom prošle nedjelje povećao kamatne stope za 0,75 procentnih poena,

drugi mjesec zaredom. Tokom posljednja 2 mjeseca rast kamata ukupno iznosi 1,5 odsto, što predstavlja najjagresivnije zaošravanje monetarne politike do sada.

Pročitajte još

Američka ekonomija se ponovo smanjila u posljednja tri mjeseca, što je nezvanično signaliziralo početak recesije.

Ministarstvo trgovine saopštilo je u četvrtak da je bruto domaći proizvod (BDP) – široka mjera cijena roba i usluga – opao po godišnjoj stopi od 0,9% u drugom kvartalu nakon pada po godišnjoj stopi od 1,6% u prva tri mjeseca.

Stopa rasta je u značajnoj suprotnosti sa snažnim godišnjim povećanjem BDP od 6,9 odsto zabilježenim u posljednjem kvartalu 2021. godine kada se privreda oporavila od gašenja kovida.

FOTO: JUSTIN LANE/EPA
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Konfuzni ekonomski izgledi pokrenuli su rasprodaje na berzama širom svijeta i naveli neke ekonomiste da predvide da dolazi recesija. Skoro 70 odsto vodećih akademskih ekonomista koje je prošlog mjeseca anketirao Fajnenšel tajms predviđa da će američka privreda iduće godine i duboko pasti u recesiju.

Evropi prijeti recesija

Njemačka privreda ne bilježi rast, bruto društveni proizvod između aprila i juna je stagnirao, i to je signal da je recesija sve bliža.

Privredni rast Njemačke tokom proljeća praktično je zamro – u drugom kvartalu bruto društveni proizvod (BDP) u poređenju sa prva tri mjeseca ove godine ostao je nepromijenjen.

– Teški okvirni uslovi za svjetsku privredu sa dugotrajnom pandemijom korone, poremećenim lancima snabdijevanja, rastućim cijenama i ratom u Ukrajini – sve se to negativno odrazilo na razvoj konjunkture – citira javni servis ARD statističare iz Vizbadena.

Ukoliko Rusija kompletno zavrne gasne slavine Evropskoj uniji, u drugoj polovini 2022. prijeti recesija, upozorio je nedavno evropski komesar Paolo Ðentiloni.

FOTO: 
LOS ANGELES TIMES/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: LOS ANGELES TIMES/YOUTUBE/SCREENSHOT

Međunarodni monetarni fond (MMF) je korigovao naniže svoje prognoze njemačkog privrednog rasta za čitavu 2022. godinu i sada očekuje plus od 1,2 procenta.

Inflacija u evro-zoni se u julu popela na rekordnu vrijednost od 8,9 odsto.

Evropska komisija očekuje za ovu godinu privredni rast od samo 2,6 odsto.

Šta je recesija?

Teoretski, recesija je kada duže vrijeme vrijednost proizvedene robe i usluga pada. Recesija se obično definiše kada se to desi u periodima od dva tromjesečja ili kvartala zaredom. Ukoliko recesija potraje duže od toga, ili je posebno teška, poznata je kao kriza, a to je onda udar i na ekonomiju zemlje i na standard građana.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Blic Biznis da je recesija zapravo ekonomska kriza u začetku.

Pročitajte još

– To je kriza koja je u fazi da se pretvori u krizu ogromnih razmjera ukoliko potraje. Svijet se već više od 2 godine bori sa krizom, počelo je sa pandemijom korona virusa i nastavilo sa ratom u Ukrajini. Kada posmatramo globalno, svijet se trenutno nalazi u drugom poluvremenu krize, kojoj se uskoro ne vidi kraj – kaže Savić.

Govoreći o trenutnoj situaciji naš sagovornik nije optimista.

– Trenutna situacija u svijetu je loša, samim tim što cijene idu u nebo, ima nestašice goriva i hrane svuda, a kraj se ne nazire – rekao je Savić nedavno i dodao da Srbija nije izolovano ostrvo kao što nisu ni druge zemlje i da posljedice krize svi dijele, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu