Banjaluka

Stanivuković u pauzi sjednice Skupštine Grada: "Republički nivo raspravlja o drugom, a mi ne možemo ni o Nacrtu rebalansa budžeta"

Gradonačelnik Draško Stanivuković upitao je zašto ni na ovoj sjednici Skupštine grada nema Nacrta rebalansa budžeta i da li po tom pitanju iko razumije Banjaluku.

Stanivuković u pauzi sjednice Skupštine Grada: "Republički nivo raspravlja o drugom, a mi ne možemo ni o Nacrtu rebalansa budžeta"
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Nacrt je temelj na osnovu koga dolazimo do prijedloga budžeta. Ako sada imamo nacrt, do prijedloga možemo doći tek u novembru ili decembru, ali mi smo na ovaj način odlukom Skupštine Grada, njihovom željom ili neodgovornošću, došli u situaciju da je pitanje da li ćemo uopšte imati rebalans, koji je za 30 miliona KM veći i koji treba da rasporedimo i na najbolje projekte, ali i da pokrijemo određene stvari u budžetu rekao je on u pauzi skupštinskog zasjedanja.

U prevodu, kako je dodao, bez rebalansa budžeta može se doći u situaciju da Centar za socijalni rad ne može da isplati plate svojim zaposlenim.

– Republički nivo danas raspravlja o drugom, a mi ne možemo ni o nacrtu rebalansa budžeta. Postavljam pitanje da ako Grad razumije situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska, razumije inflaciju i svjetsku krizu, da li iko razumije Banjaluku. Nedopustivo je da od juna kada je spreman, mi još nemamo rebalans budžeta. I dalje se nastavlja praksa da Skupština bude u skladu sa onim što je važno njim,a a izbacuju se tačke koje su strateški važne za grad – naglasio je Stanivuković i dodao da je uvjeren da će Skupština danas prihvatiti njegovu inicijativu za realokaciju sredstava kojim bi bila povećana plata radnicima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za 50 KM.

Pročitajte još

Dodao je da odbija insinuacije u vezi sa izradom regulacionog plana za centralno područje grada.

– Imamo izazov kada pričamo o kinu “Kozara” koji može potrajati. S druge,strane imamo kristalno jasnu situaciju sa hotelom “Palas” gdje imamo investitora koji hoće da uloži 75 miliona KM. Dakle, ovaj investitor mora da čeka rješenje izazova sa kinom, a  to ne možemo dopustiti. Takođe imamo jasnu situaciju u vezi sa izgradnjom Centralnog spomen obilježja. Zato smo donijeli odluku da podijelimo regulacioni plan za centar u više cjelina – pojasnio je on. Kada je riječ o kinu “Kozara”‘, podvukao je da se sada tek donosi odluka o pokretanju izrade regulacionog plana, a kako će izgledati konačno rješenje zavisi od građana, investitora…

U narednom periodu, gradonačelnik je najavio da će se sresti sa stanovnicima u tom dijelu grada.

– Trudićemo se da pronađemo sve moguće konsenzuse, da ne dobijemo tužbu – rekao je on i dodao da svi regulacione planove koji se sada rade su u skladu sa Urbanističkim planom, koji je u završnoj fazi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu