Društvo

Najmlađa porodilja imala 16 godina: Od početka godine u Istočnom Sarajevu rođene 363 bebe

U porodilištu Bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu od početka godine rođene su 363 bebe, a prošle godine u istom periodu 380 - najmlađa porodilja je imala 16, a najstarija 42 godine, rečeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Tek rođene bebe
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U prosjeku u ovoj bolnici rodi se oko 500 beba godišnje, a od 2012. godine do danas je obavljeno 5.075 poroda.

– Žene koje se porađaju u našoj ustanovi uglavnom su sa područja Sarajevsko-romanijske regije, ali dešava se ponekad i da dolaze iz Foče, Hercegovine, a i hitni slučajevi iz regiona – navode iz Bolnice.

Porodilište Bolnice “Srbija” opremljeno je po najsavremenijim i postavljenim standardima, kako prostorno, tako posjeduje i svu adekvatnu opremu za rad, a sastoji se iz dvije sale – porođajne i operativne.

– Odjeljenje je pokriveno kadrom 24 časa. Osim naših ljekara specijalista ginekologije i akušerstva Slavice Mutabdžije i Gordane Vuković dolaze i četiri gostujuća ljekara, tri iz Zvornika i jedan iz Milića. Za sve komlikovane operativne zahvate angažovan je doktor Nenad Lučić iz Banjaluke – dodaju iz Bolnice.

Pročitajte još

Oni navode da se u okviru polikliničkog bloka obavljaju prevantivni ginekološki pregledi – papa test, kolposkopija, uzimanje cervikalnih i vaginalnih briseva, ultrazvučna dijagnostika i liječenje ginekoloških oboljenja, kardiotokografija, kolor dopler, a djeluje i savjetovalište za sterilitet.

U okviru Odjeljenja ginekologije i akušerstva obavlja se liječenje ginekoloških pacijenata operativnim i konzervativnim putem. Među zahvatima koji se obavljaju su abdominalna histerektomija sa adneksetomijom, vaginalna histerektomija, miomektomija, te vaginalne korektivne operacije cistokele i rektokele.

Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvne zaštite Republike Srpske dodijelila je porodilištu Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu sertifikat kojim se potvrđuje da je akreditovano u skladu sa standardima za “Bolnice – prijatelje beba”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu