Politika

POLICIJA NA NOGAMA ZBOG LAVROVA Banjaluka i Istočno Sarajevo sutra u BLOKADI, građanima zabranjeno OTVARANJE PROZORA

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, nakon što sutra sleti na Međunarodni aerodrom u Mahovljanima, uputiće se direktno prema Rusko-srpskom hramu u Gundulićevoj ulici u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.

POLICIJA NA NOGAMA ZBOG LAVROVA Banjaluka i Istočno Sarajevo sutra u BLOKADI, građanima zabranjeno OTVARANJE PROZORA
FOTO CLEMENS BILAN/EPA

Prema našim saznanjima, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik će Lavrova i delegaciju u 14.50 časova dočekati ispred Rusko-srpskog hrama u izgradnji, te će ga zajedno obići.

Nakon toga će svi otići u zgradu Vlade RS, gdje će se Lavrov sastati sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i njih dvojica će nakon toga održati zajedničku konferenciju – pojasnio je sagovornik Srpskainfo.

Poslije konferencije, Lavrov, Dodik i kompletna delegacija odlaze u jedan poznati banjalučki restoran na ručak, a oko 18.30 časova ruski ministar će se uputiti prema aerodromu u Mahovljanima i time završiti posjetu  Republici Srpskoj.

Prije posjete Banjaluci, Lavrov će se u Sarajevu sastati sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kažu da će preduzeti mjere prvog, odnosno najvišeg, stepena bezbjednosti na teritoriji Istočnog Sarajeva i Banjaluke, kako bi ova posjeta protekla u najboljem redu.

U vrijeme dolaska i odlaska delegacije biće zabranjeno kretanje motornim vozilima, te ograničeno kretanje drugih učesnika u saobraćaju uključujući bicikliste i pješake, na trasi kretanja delegacije, odnosno na putnom pravcu od Međunarodnog aerodroma Banjaluka u Mahovljanima do samog grada u periodima od 14 do 16 časova, kao i od 18 do 19.30 časova.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Rusko-srpski hram u izgradnji

Saobraćaj će biti blokiran i u banjalučkim ulicama Gundulićeva, Olimpijskih pobjednika i u dijelu Ulice Kralja Petra I Karađorđevića.

Obustave na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža biće periodične od 11.30 do 14.00 časova.

– Sutra će biti zabranjen prevoz eksplozivnih materija kao i saobraćaj za teretna motorna vozila ukupne nosivosti preko 7,5 tona na području Grada Banjaluka, opština Laktaši, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža – dodaju iz MUP-a RS.

Na području Banjaluke i Istočnog Sarajeva, kao i na trasi kretanja Lavrova zabranjena je upotreba dronova.

Biće zabranjen rad određenih ugostiteljskih i drugih objekata na području Banjaluke i Istočnog Sarajeva i Laktaša.

Pročitajte još

– Policijski službenici će danas od 15 časova i sutra dok za tim postoji potreba, pregledati stanove, poslovne prostore i druge objekte koji se nalaze u blizini temelja srpsko – ruskog hrama, te s toga molimo građane za razumijevanje i saradnju – dodaju iz MUP RS.

Građani će na lokaciju temelja srpsko – ruskog hrama, moći ući iz Gundulićeve ulice, iz pravca Aleje Svetog Save kao i Olimpijskih pobjednika do 15 časova, a nakon toga isključivo pješačkom zonom iz pravca naselja Borik.

S obzirom da će se obavljati pregledi na ulazima, iz policije građanima savjetuju da ne nose ruksake i torbe, te da obavezno ponesu identifikacioni dokument.

– Apelujemo da se građani pridržavaju uputstava Ministarstva i drugih institucija koje učestvuju u organizaciji posjete ministra spoljnih poslova Ruske Federacije. Građanima savjetujemo da izbjegavaju otvaranje prozora, izlaske na balkone, krovove zgrada i slično duž trase kretanja, kao i na mjestima iz protokola za vrijeme boravka delegacije – naglašavaju iz MUP RS.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo kažu da će sutra od 12 do 15 časova biti povremeno zabranjen saobraćaj za sva vozila na dijelu magistralnog puta, dionica raskrsnica Kula do raskrsnice Ravnogorske i Ulice Kurta Šorka (Kanton Sarajevo), dionica regionalnog puta od raskrsnice Vraca do raskrsnice Kula, kao i dio ulica Stefena Nemanje i Cara Lazara. Obustava saobraćaja biće i u Ulici Vuka Karadžića (od Lukavičkog raskršća do Toplika).

– Na trasi kretanja ruske delegacije, u pomenutim vremenskim intervalima biće ograničeno i kretanje biciklista i pješaka – naglašavaju iz PU.

U dijelu ulica Stefana Nemanje (od opštine do kružnog toka) i Ulice Vuka Karadžića (od Lukavičkog raskršća do Toplika), kao i u Ulici cara Lazara (u zoni galerije Kućanski), te cijelom Ulicom vojvode Radomira Putnika (Vraca – Kula), dio Ravnogorska (Kula-Dobrinja1) od 10 do 16 časova na snazi je naredba o zabrani rada ugostiteljskih, trgovačkih i drugih objekata u kojima se pruža uslužna djelatnost.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu